Britanci kljub pozivom nekdanjega premierja zavrnili donacijo lovcev Ukrajini

Datum:

Vlada Velike Britanije se je distancirala od komentarjev nekdanjega premierja Borisa Johnsona, ki je bil kritičen do zaveznikov, ker ti ne želijo donirati vojaških letal (lovcev) Ukrajini. Johnson je namreč včeraj v svojem nagovoru v Washingtonu zahodne voditelje pozval, naj dajo “Ukrajini orodja, s katerimi bodo lahko zaključili delo.” 

“Dajte jim artilerijo, dajte jim tanke … ker imajo plan. Vedo, kaj morajo narediti,” je razmišljal Johnson in dodal: “Moj Bog, Ukrajinci imajo znanje in pogum, da to storijo.” Svoj poziv je še dodatno podkrepil z argumentom, da okrepitev Ukrajine s potrebno ognjeno močjo, da porazijo Rusijo, pomeni, da se bo svetovna ekonomija lahko pobrala s te krize.

Kot že rečeno, se je uradni govorec “Downing streets” oz. kabineta predsednika vlade, distanciral od besed nekdanjega premiera, rekoč: “Menimo, da ne bi bilo praktično poslati teh lovcev v Ukrajino.” Poudarili so tudi, da je Johnson govoril v svojem imenu in ne imenu njihove vlade. V Združenem Kraljestvu tako odzvanjajo pozicijo ZDA. Ko so pred dnevi vprašali ameriškega predsednika, ali bi bila njegova država pripravljena donirati tudi lovce F-16, je ta odgovoril s kratkim: “Ne.” Francoski predsednik je na isto vprašanje odgovoril, da Francija ne izključuje donacije z vojaškimi letali, a da bi morali biti izpolnjeni trije pogoji, eden od njih, da takšna donacija na bi smela delovati eskalatorno. Številni so omenjeno izjavo razumeli kot zavrnitev ukrajinskih prošenj.

Johnson tovrstne razmisleke zavrača. “Kako nas lahko resno skrbi, da bi ga izzvali (Putina), ko pa smo videli, kaj je pripravljen storiti brez najmanjše provokacije,” je povedal.

Nekdanji britanski premier je na pogovoru v organizaciji nevladne organizacija Atlantic Council pozval k donacijam orožja Ukrajini . Vir: Zajem zaslona, Youtube

Putin ne bo uporabil jedrskega orožja
Johnson se je ob neki drugi priložnosti, intervjuju za Fox news, opredelil tudi do potencialnega razpleta dogodkov, v katerem bi Rusija uporabila jedrsko orožje. Prepričan je, da se to ne bo zgodilo, saj bi s tem izgubil svoje najtesnejše zaveznike, Kitajce, pa tudi ostale, ki z Rusijo kljub skorajda enoznačni obsodbi agresije še vedno sodelujejo. Kot primer je navedel Indijce, države podsaharske Afrike in zalivske države. Jedrski napad, je govoril, bi tudi povsem prestrašil njegovo prebivalstvo, ki so precej zaskrbljeni zaradi sankcij, verjetno pa tudi Ukrajincev ne bi uspel ustaviti. K temu je še dodal: “Njegovo ekonomijo bi potisnili v takšno paralizo, da se Rusija iz nje ne bi izšla desetletja.” 

Številni ostali strokovnjaki za mednarodno varnost so že pred tem zaključili, da možnosti za jedrski napad sicer obstajajo, a so te izredno nizke. Za to ne obstajajo zgolj politični razlogi, ki jih je zgoraj navedel Johnson, temveč tudi povsem taktični. Jedrski napad na Ukrajino bi v vsakem primeru škodil tudi Rusiji, saj bi se sevanje preneslo v državo napadalko, v napadu pa bi, če bombe ne bi odvrgli na Kijev, temveč na bojišče, prav gotovo umrli tudi ruski vojaki.

Uradni govorec je kljub odločitvi, da se lovcev ne bo pošiljalo v Ukrajino, dejal, da bo njegova administracija še naprej “tesno sodelovala z Ukrajinci, da bi razumeli njihove potrebe in načine, kako jim zavezniki lahko pomagajo.”

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Veliko zanimanje za razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo avtorja...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....