Malteška novinarka je bila umorjena z eksplozivom, ki ga pogosto uporabljajo teroristi

Datum:

Malteška novinarka je umrla v ponedeljek, v eksploziji njenega avtomobila, kjer je bilo ugotovljeno, da je šlo za izredno močno plastično razstrelivo semtex, kakršnega pogosto uporabljajo teroristi, poroča Times of Malta.

Ponedeljkova eksplozija je bila silovita in izjava nekega očividca naj bi nakazovala na uporabo semtexa, razstreliva, ki je pogosto uporabljeno v velikih terorističnih napadih.

Avtomobil eksplodiral kmalu po tem, ko je odpeljala izpred doma
Triinpetdesetletna novinarka Daphne Caruana Galizia je umrla v ponedeljek popoldan, ko je njen avtomobil le nekaj metrov po tem, ko je odpeljala izpred doma, eksplodiral. Malteška policija je naslednji sporočila, da novinarka v zadnjih dveh tednih ni prejela nobenih obvestil o morebitnih grožnjah.

Kraj nesreče (Foto: Twitter)

Bila je največja nasprotnica Josepha Muscata
Galizia je bila ostra kritičarka premierja Josepha Muscata, katerega je njen sin označil kot sostorilca pri umoru. Muscat pa seveda zavrača vsakršne namige o vpletenosti v novinarkino smrt in obljublja temeljito preiskavo. V pogovoru za izdaji italijanskih časnikov La Repubblica in La Stampa, ki ju povzema francoska tiskovna agencija AFP, pa je priznal, da je bila umorjena njegova “največja nasprotnica”. “Napadala me je, odkar sem bil vodja opozicije. A to je bilo njeno delo,” je dejal.

Obenem je zatrdil, da je odločen izslediti njene morilce in jih privesti pred roko pravice, zato je na pomoč poklical tudi FBI in druge evropske varnostne službe. “Nepredstavljivo je, da v državi, kakršna je Malta, umreš za svojo službo, v primeru Daphne Caruana Galizia zaradi tega, kar je pisala,” je še dodal.

Zaradi njenega pisanja je možnih več osumljencev
O tem, kdo bi lahko stal za novinarkino smrtjo, Muscat ni želel ugibati, je pa dejal, da bi bilo najlažje s prstom pokazati na opozicijo, saj je bil njen vodja Delia tarča njene zadnje zgodbe. Očitala mu je“pranje denarja, prostitucijo in še več”, nedavno naj bi na svojem blogu pisala o grožnjah, ki da jih zadnji mesec dobiva “od ljudi v opoziciji”.

Kraj nesreče (Foto: Twitter)

Galizia je poskrbela tudi za veliko razburjenje na Malti, ko je objavila članek v povezavi z razkritji t. i. panamskih dokumentov, da je bilo eno od podjetij, ki je zaslužke skrivalo v davčnih oazah na Karibih, v lasti Muscatove žene. Malteški premier je to zanikal. Njena smrt je sprožila val ogorčenja in obsodb v svetu ter zahteve, da je treba umor temeljito preiskati in na vsak način najti odgovorne zanj, še piše STA.

D. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...