Popoln preobrat v medijih: Od demoniziranja k novodobnemu Kennedyju

Datum:

Izvolitev Roberta Goloba za predsednika vlade je postregla z medijskim preobratom. Če so bili do prejšnjega predsednika vlade Janeza Janše mediji kritični od prvega dne, se sedaj vrača obdobje, ko so do levega predsednika vlade neverjetno prizanesljivi. Portal Top News je Goloba že kronal kar za novega Kennedyja. Spomnimo, da so Marjana Šarca pri Mediani razglasili za Luko Dončića slovenske politike. 

Medtem ko so mediji Janezu Janši in njegovi vladi striktno gledali pod prste, se je situacija z izvolitvijo Goloba obrnila na glavo. Znova smo priča klečeplazenju pred vlado in kritiziranju opozicije. Podobno uslužnost smo opažali že tekom vladanja Marjana Šarca in njegovih tranzicijskih “prednikov”. Tokrat se je začelo z retoriko o “nagajanju opozicije”. Vsakomur, ki pozna ustroj demokracije, je poznana vloga opozicije. Njeno poslanstvo ni pohlevna tišina, ampak zastopanje kritičnega glasu, opozarjanje na napake in podarjanje dragocenega časa za tehten razmislek, v izogib nepotrebnim zapletom, nevšečnostim, zaradi “prehitrih prstov”, v tem primeru Roberta Goloba. Novi premier naj te poteze razume kot dobronamerne opomine, da se ne bi že na začetku prevzel in zapletel v pajčevino lastnih preuranjenih, nepremišljenih ravnanj, celo neumnosti. Lahko bi pokazal kanček skromnosti in zaupal bolj izkušenim v parlamentarni politiki. Tudi zmaga na volitvah še vedno terja posluh do političnih partnerjev in sodržavljanov. Zagotovo vsega ne ve.

Poteze opozicije gre razumeti tudi kot poskus zaščite interesov davkoplačevalcev, denimo glede višine plačevanja RTV prispevka in razsipnega trošenja javnega denarja za morebitna odvečna ministrstva z umetniškimi nazivi (za solidarno prihodnost Luke Mesca). Miniaturna Slovenija je po njihovem številu pravi evropski rekorder. Golob se še ne zaveda, da ni več “na prestolu” monopolnega podjetja, ampak se je znašel v popolnoma drugačni vlogi, kjer bo potrebno nekaj več posluha za pobude in potrebe, tako sodelavcev kot tudi nas običajnih smrtnikov. Ob pripombah opozicije naj se zave svoje nepopolnosti in možnosti za izboljšave. Nihče ni bog. Čas je za razmislek ali gre bolj za uslužnost do bodočih sodelavcev, ali pa novi resorji dejansko prinašanje dodano vrednost in večjo blaginjo. Mnoge nas kajpak skrbi, da gre le za “nabiranje odvečne maščobe” v državni upravi.

Popoln preobrat v poročanju: Mediji kar tekmujejo med seboj, kdo bo elektrooligarha bolj povzdignil v nebo, medtem ko je bila Janševa vlada deležna neprestanega demoniziranja. (Foto: posnetek zaslona)

 

In navsezadnje, da gre za spogledovanje s Titovim socializmom – proizvodom “Made in YU”, s pretečenim rokom, v skladu s katerim ima zaposlitev vsak, ne glede na produktivnost in sposobnost. Kam to pelje, starejše generacije še kako dobro vedo. In ker tiste prave objektivnosti in kritičnosti do ravnanj Goloba osrednji mediji ne premorejo, bomo mi tisti moteč odsev v zrcalu, ki bo dosledno izpostavljal napake. Mimogrede spomnimo, kako je elektrooligarh bolnišnicam in šolam brutalno dvigoval cene elektrike – kar za štirikratnik najcenejše. “Bojazen je, da bomo na koncu eksperimenta doživeli to, da bosta umrla tako bolnik kot zdravstvo,” je zadeve trezno ocenila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Povolilna opitost od zmage se še ni polegla, a že po nekaj mesecih lahko pričakujemo neprijetnega mačka.

Mu lahko zaupamo: vrtoglava nezakonita plača, sporni posli v Geni-I in sumljiv bančni računi
Je od “monarha”, z vrha monopolne družbe z nezakonito plačo v višini 45 tisočakov, mogoče pričakovati dovolj prizemljenosti za reševanje tegob in posluh za potrebe malega človeka? Še nekaj besed o njegovi resnicoljubnosti: spomnimo na sporni romunski bančni račun, za katerega Golob trdi, da je plod ukradene identitete, s čimer se v banki ne strinjajo. Opozoriti gre še na odredbo preiskovalne komisije kosovskega parlamenta o domnevnih nezakonitostih posla Gen-i. Za konec pa naj bralci sami presodijo ali gre zaupati njegovim napovedim v zdravstvu: “To, kar smo se odločili v Gibanju Svoboda je, da se zdravstva lotimo celovito. V naslednjih 18 mesecih, bomo skozi interventni zakon zagotovili sredstva, dosti sredstev …” Na oblasti smo videli že vse mogoče reinkarnacije Drnovškove LDS in njene partnerice, denimo SD, a se je stanje v zdravstvu le poslabšalo. In Svoboda je le ena od teh reinkarnacij.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...