Med prazniki ostaja omejitev gibanja v nočnem času. Odprta ostaja industrija, veljala bo prepoved prodaje pirotehničnih izdelkov!

Datum:

Danes se je v nekaterih mestih v Sloveniji že pričelo množično testiranje. Na testiranje se ni potrebno prijaviti. S seboj je potrebno imeti le zdravstveno izkaznico ali pa osebni dokument. Rezultat testa bo predvidoma v roku 15 minut prispel na telefon preko SMS sporočila. Ker je bilo že ob odprtju točk za testiranje opaziti precejšen interes, je vladni govorec Jelko Kacin vse, ki se bodo še odločili za testiranje pozval, da naj med čakanjem v vrsti dosledno upoštevajo samozaščitne ukrepe in tudi navodila prisotnih redarjev. 

“Upoštevajte, da so med vami lahko tudi ljudje s simptomi ali pa celo asimptomatični bolniki, ki se svoje okužbe nikakor ne zavedajo. Rezultate prejmete na svoj mobilni telefon, zato ni nobene potrebe, da na rezultate testa čakate na točkah odvzema,” je v zvezi z množičnim testiranjem še pojasnil Jelko Kacin.

Včeraj je bilo opravljenih 7.416 testiranj. Pri tem je potrebno poudariti, da gre za skupno število opravljenih PCR in hitrih testov. Potrjenih je bilo 1504 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 20 odstotkov. Včeraj je skupno število covid pacientov znašalo 1261, kar je sicer 0 manj kot v nedeljo. 207 oseb, se je včeraj zdravilo na intenzivnih oddelkih. Skupaj je bilo v bolnišnice včeraj sprejetih 134 oseb. Iz bolnišnic pa je bilo odpuščenih kar 119 ljudi, dan prej pa le 22. V bolnišnicah je včeraj umrlo 25 oseb, 1 v negovalni bolnišnici, v domovih za starejše še 13. Skupaj torej 26. Vsem svojcem in bližnjim je Kacin izrekel iskreno sožalje ob njihovi izgubi. 

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 219 stanovalcev in 42 zaposlenih. Na novo okuženi v DSO: – še 176 stanovalcev je bilo potrjenih, aktivno okuženih je 1.909 (skupaj v drugem valu 9.265), – še 35 zaposlenih, aktivno okuženih je 787 (skupaj v drugem valu 3.561). V 5 posebnih socialnovarstvenih zavodih je bilo skupno 301 okuženih uporabnikov (10 več) in 192 zaposlenih (5 več). Trenutno je aktivno okuženih 64 uporabnikov in 51 zaposlenih. V zavodih, ki sodijo pod okrilje Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je bilo včeraj na novo okuženih 226 ljudi. Največji porast okužb (več kot 10) pri stanovalcih je bilo v: DSO Sežana – 53, DEOS Trnovo – 22, DSO Bežigrad – 11, DSO Danica Vogrinec Maribor – 13, DSO Ribnica – 10.

Omejitev gibanja v nočnem času bo ostala
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je spregovoril glede sprejetega odloka, ki bo veljal med prazniki in bo v veljavi od 24. decembra do 4. januarja. “To ne pomeni, da ne bomo na 7 dni preverjali, ali so razlogi da odlok ostane v veljavi. Spremembe tega odloka bomo storili v primeru, da se bo epidemiološka slika drastično poslabšala.” Omejitev gibanja v nočnem času po besedah ministra Hojsa ostaja tudi med prazniki, torej od 21. ure zvečer do 6. ure zjutraj. “V času od 24. decembra od 12. ure do 25. decembra do 20. ure ter od 31. decembra od 12. ure do 1. januarja do 20. ure, je vsem, ki bodo želeli opraviti obisk zasebne narave, dovoljen prehod med občinami brez omejitev, policistu morajo povedati le, da se odpravljajo na obisk.”

Obisk zasebne narave je omejen na 6 odraslih oseb, število otrok do 15. leta ni omejeno. “Vlada RS priporoča vsem, ki se nameravajo odpraviti na obisk, da se v dneh pred načrtovanim obiskom izolirate oz. kar se da omejite stike. Vlada bo verjetno že danes popoldan odločila oz. razpravljala o omejitvah, vezanih na spremembah režima na meji. Stroka je že predlagala, da se vsaj začasno vstop v Slovenijo iz Velike Britanije omeji,” je izpostavil Hojs in ob tem vsem, pri katerih se porajajo kakšne nejasnosti usmeril na branje spletne strani Uradnega lista RS. 

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs (Foto: STA)
Dovoljeno obratovanje določenih izjem
V obdobju od 24. decembra do vključno 4. januarja bo dovoljeno le obratovanje določenih izjem, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe, je pojasnil državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc. Z odlokom se tako omeji število izjem na naslednje dejavnosti: prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah,  lekarne, kmetijske prodajalne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, bencinski servisi, finančne storitve, pošta, dostavne službe, dimnikarske storitve pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve, prisoten samo en izvajalec.
Foto: STA
V primeru če pa to po besedah Zajca ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave. “Opravljanje dimnikarskih storitev ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitvi ni mogoče prezračiti.” Med izjeme se še uvrščajo individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve (psihoterapija npr.), osebni prevzem blaga ali hrane razen alkohola in alkoholnih pijač na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Industrija se ne bo zapirala
Po besedah Zajca še naprej velja prepoved prodaje pirotehničnih izdelkov. “Pri ponujanju storitev in blaga v zaprtih prostorih se mora še vedno zagotoviti 30 m2 na posamezno stranko ali pa ena stranka na cel prostor, če je ta manjši od 30 m2. Pomembno je, da se pri ponudbi ter prodaji blaga in storitev zagotovi tudi:  minimalni možni stik s potrošniki, redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov  ter razkuževanje rok pred vstopom in ob izstopu iz prostorov.” 

Industrija v času praznikov se po besedah Zajca ne bo zapirala. “Pozivamo pa vsa proizvodna podjetja, da v tem času odredijo kolektivni dopust, če jim to le dopuščajo razmere in če zmorejo delo tako organizirati. Da bi bil praznični čas miren, epidemiološke številke pa ob začetku novega leta bolj optimistične, pozivam vse državljanke in državljane, da še naprej dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe in da k temu, z dobrim zgledom, spodbujajo tudi ostale.”

 

Beležijo vse rezultate hitrih testov
“V tem tednu smo začeli aktivno beležiti vse rezultate hitrih testov. V sistem potrjenih primerov s PCR testi se iztekajo tudi podatki potrjenih primerov s hitrimi testi. Tehnične rešitve bodo omogočale ločene podatke za ene in druge,”
je pojasnila
Nuška Čakš Jager iz NIJZ. “Danes je prvi dan analize, zabeležili smo 5763 testiranj včerajšnjega dne s PCR testi, od katerih je bilo 1474 pozitivnih (25,6 %), medtem, ko je bilo število testiranj s hitrimi testi 1653 in potrjenih 33.” Po besedah Čakš Jagrove Evropski center za nalezljive bolezni od prvega tedna decembra dalje ne obvešča več vsakodnevne situacije v državah. “Glavno sporočilo je, da se situacija v državah EU umirja ali pa vsaj ostaja na istem nivoju, kot smo ga analizirali prejšnji teden. Do nedelje, 20 decembra, smo beležili samo PCR teste, sedaj pa bodo vključeni tudi hitri testi.”

Največ obolelih v starostni skupini 85+
Manjše opažanje po njenih besedah je, da se krivulja spušča, a moramo počakati, da bomo videli, kaj bo z uvedbo hitrih testov ter s skupno analizo. “Zanimivo je 7-dnevno povprečno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev – na ta način lahko primerjamo regije, ki so različno velike. Število oskrbovancev v domovih starejših občanov se precej niža, hkrati pa celotno število potrjenih primerov upada. 14-dnevno število potrjenih primerov po spolu in starostnih skupinah je absolutna številka. Na grafu, ki prikazuje število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev vidimo, da je največ obolelih v starostni skupini 85+,” je povedala.


Priporočljivo ostati znotraj svojih mehurčkov
Število aktivnih primerov v DSO rahlo upada. Drugi val je prizadel veliko število zdravstvenih delavcev, predvsem žensk, je pojasnila in dodala, da so Pomurska, Koroška in Primorsko-notranjska regija dokaj visoko po številu umrlih na 100 tisoč prebivalcev. “Število smrti je največje v starostni skupini 85+.” Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni je ljudi pozvala, da naj tekom množičnega testiranja pazijo na razdaljo in naj ne hodijo na testiranje, če se počutijo bolne. “Ostanite znotraj svojih mehurčkov, če se le da,” je še pozvala.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump Bidna označil za najslabšega predsednika v zgodovini ZDA

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski predsedniški kandidat Donald Trump...

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...