[Video] Člana Knovs Bah Žibertova in Kaloh: Nemec naj preneha z božičnimi igrami brez meja!

Datum:

Člana Knovsa iz vrst SDS Anja Bah Žibert in Dejan Kaloh sta danes nastopila na novinarski konferenci na temo primera Farrokh, saj je poslanec in predsednik Knovsa Matjaž Nemec izjavil, da so se dogajale nepravilnosti v preiskavi zadeve Farrokh. Oba poslanca zanikata, da bi kdorkoli iz vlade nadzoroval delo Sove v tem primeru, trditve Nemca o izsiljenem glasovanju pa sta postavila na laž. “Vsi nekako vemo, da je Matjaž Nemec politik, ki ima zelo rad medijsko pozornost,” je pojasnila Bah Žibertova, medtem ko je Nemec javnosti razkril sklep, z oznako tajno. Zaradi omenjenega razkrivanja tajnih podatkov javnosti s strani Nemca, pa ga je Kaloh pozval, da naj preneha z “božičnimi igrami brez meja”.

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Državnega zbora Matjaž Nemec je glede dela Knovs v zadevi Farrokh povedal, da so z nadzorom začeli 15. oktobra, torej pred več kot dvema mesecema. “Sledili smo indicem domnevnih nepravilnosti pri pripravi naznanila v zadevi Farrokh. Dostop do samega naznanila nam je vlada s sklepom o odlogu preprečila že na samem začetku, torej Knovs nikdar ni dobil vpogleda v to naznanilo. Zato smo v tem času opravili tri nadzore na Sovi, dva razgovora v DZ z zaposlenimi na Sovi. Posedujemo tri obsežne zapisnike in 10 ur posnetkov magnetogramov pogovorov z večjim številom zaposlenih na Sovi.”  

Omenjeno izjavo politika Nemca, članica Knovsa iz poslanske skupine SDS Anja Bah Žibert označuje za iskanje medijske pozornosti. “Vsi nekako vemo, da je Matjaž Nemec politik, ki ima zelo rad medijsko pozornost,” je pojasnila. Bah Žibertova meni, da se morajo odzvati, kadar gre za kredibilnost in kršenje poslovnika Knovsa in kadar gre za pravico objektivne obveščenosti javnosti. Pravi, da je bilo povedanih kar nekaj neresnic in netočnosti, zato se ji zdi pomembno, da javnost s tem tudi seznanijo. “Knovs se je res ukvarjal z zadevo Farokh,” pravi Žibertova, vendar meni, da bi se m0rali z razkrivanjem teh podrobnosti ukvarjati pristojni organi, saj je šlo za največjo afero v Sloveniji povezano s pranjem denarja v naši banki NLB. “Prav bi bilo, da tej zadevi pridemo enkrat do konca,” je še pojasnila.

Poslanka Žibertova prav tako meni, da je bila želja poslanca Nemca ta, da bi iskal neko afero, ne pa da bi celo spodbujal agencijo in vse prisotne k temu, da bi prišli do nekih zaključkov in bi to zgodbo zaprli v interes državljank in državljanov. “In bi pustili pristojno službo, da deluje v skladu s svojimi pristojnostmi, ne pa da se jih poziva na različna zaslišanja, da se delajo razni nadzori z ljudmi, ki v bistvu samo opravljajo svoje delo,” je še pojasnila. Dejanja, ki jih je navedel Nemec s strani Knovsa niso bila poklicana s strani Knovsa in niso bila posredovana kakršnikoli službi naprej. “Šlo je za samovoljno odločitev Nemca in to ni odločitev Knovsa,” je še dodala. Meni, da je nedopustno, da kateri koli drug organ, ki je prisoten na seji Knovsa, odreja kakršnekoli preiskave na obravnavano tematiko na lastno roko, pri čemer Nemec ni imel nikakršnega podatka, da bi se karkoli posredovalo naprej.

Poslanec SD Matjaž Nemec. (Foto: posnetek zaslona)

Druga spornost je ta, da je izjavil, da sta bila sprejeta dva sklepa, ki sta bila izsiljena. “Knovs je v domeni opozicije, na seji smo izglasovali dva sklepa, kjer noben glas ni bil proti,” je obrazložila in pove, da na seji ni bilo nobene potrebe po izsiljevanju, za kar ni nobene podlage in tako tudi ne delujejo. Bah Žibertova tako izrecno zanika, da bi kdorkoli želel na seji izsiliti, da bi tretje osebe vplivale na potek preiskave v primeru Farrokh. Za razliko od Nemca pa še Bah Žibertova izpostavlja, da sta bila oba sklepa sprejeta pod stopnjo tajnosti in Nemec o njemu ne bi smel govoriti, zato tudi sama ne more govoriti v javnosti o podrobnostih.

Nemec se igra “božične igre brez meja”
Drugi član Knovsa, Dejan Kaloh je pozval Matjaža Nemca, naj preneha z “božičnimi igrami brez meja”, saj sklep komisije predstavlja ravno nasprotno. Tako kot Bah Žibertova zatrjuje, da ni šlo za nikakršen vpliv s strani tretjih oseb na delo Sove v kontekstu primera Farrokh in je za ta sklep glasoval tudi sam Nemec. “Agencija mora nadaljevati delo še vedno v zadevi Farrokh, še posebej pa je poudarek na izvajanju spornih transakcij, ki so se dogajale na NLB. Delovanje predsednika pa je bilo v tem primeru nekorektno,” je še pojasnil. Pri tem pa opaža, da gre v njegovem primeru za elemente protipravnega delovanja, saj ne bi smel pošiljati karkoli naprej, še posebej pa ne dokumentov, saj Knovs ni njegova zasebna organizacija.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

V berlinskih bazenih bo zaradi migrantov potrebna posebna aplikacija

Na zunanjih nemških bazenih bodo primorani prihajajočo poletno sezono...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...