Vatikan podprl cepljenje proti covid-19

Datum:

Vatikanska kongregacija za nauk vere je izdala noto, ki jo je odobril papež Frančišek, ki v času pandemije daje privoljenje na uporabo cepiv, proizvedenih z uporabo celičnih linij, ki so bile pridobljene s pomočjo abortusov v 60. letih 20. stoletja. Obenem nota jasno poudarja, da to niti posredno ne opravičuje, sporne prakse ubijanja nerojenih otrok. Kongregacija ob tem poziva farmacevtske družbe k proizvodnji, potrjevanju, distribuciji in ponudbi etično sprejemljivih cepiv, ki ne nasprotujejo vesti. 

Vatikanska Kongregacija za nauk vere trdi, da je z moralnega vidika dopustna uporaba cepiv za covid-19, za katerih proizvodnjo so bile uporabljene celične linije, pridobljene iz splavljenih plodov, za namene raziskav in v proizvodnem procesu.

V aktualni pandemiji je tako dovoljena uporaba vseh cepiv, ki so klinično varna in učinkovita, vendar ob polni zavesti, da zatekanje k tovrstnim cepivom, ne predstavlja uradnega sodelovanja pri splavih, ki so vir teh celic in iz katerih so bila proizvedena cepiva. To potrjuje dokument kongregacije za Nauk vere, ki ga je podpisal njen prefekt kardinal Luisa Ladaria, 17. decembra pa ga je potrdil tudi papež Frančišek, poroča Polonia Christiana.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Razgledno ploščad na Svetem Vidu uradno predali v namen

Priljubljena pohodniška točka je od letos bogatejša za novo...

Bo policija ustavila nasilneža na Možino preden bo prepozno?

"A kdo pozna tega tipa? Prejle se je drl...

Član Ruparjevega društva, Suad Muslimović, deležen groženj s strani skrajnih levičarjev

Četrtkova novinarska konferenca društva 1. oktober se je začela...

Nočna zapora Dunajske ceste

Zaradi dostave konstrukcije viadukta bo danes in v nedeljo...