Medtem ko slovenska vlada odstranjuje ograjo na meji, italijanska premierka odločno: “Ustaviti moramo trgovino z ljudmi!”

Datum:

Giorgia Meloni je prvič nagovorila poslansko zbornico. Nova italijanska voditeljica Giorgia Meloni je svoj prvi govor pred poslanci izkoristila za poudarjanje svojega cilja zaustaviti ladje z migranti, ki prečkajo Sredozemsko morje.

                   

“Ustaviti moramo nezakonito priseljevanje in trgovino z ljudmi,” je dejala in ponovila obljubo iz kampanje, da bo zaustavila čolne, ki iz severne Afrike vozijo v Italijo.

Italija je že leta središče migrantov z neurejenim statusom, ki se odpravljajo v Evropo. Več kot 77 tisoč migrantov se je letos odpravilo na zelo nevarno pot v Italijo, kar je povzročilo hud logistični in varnostni pritisk na lokalne skupnosti.

Preprečevanje trgovine z ljudmi
“Ne nameravamo na noben način postavljati pod vprašaj pravice do azila za tiste, ki bežijo pred vojnami in preganjanji. Vse, kar želimo storiti v zvezi s priseljevanjem, je preprečiti trgovcem z ljudmi, da bi imeli možnost izbire pri odločanju o tem, kdo vstopi v Italijo,” je dejala spodnjemu domu parlamenta. Povedala je, da čuti težo, da je prva voditeljica svoje države, in jo ponazorila z angleškim izrazom “underdog”, s katerim se je poklonila številnim italijanskim ženskam, ki so pred njo “razbile ta zadnji stekleni strop”.

Poslanci so jo pozdravili s stoječim aplavzom in ovacijami “Giorgia, Giorgia!”.

Reševalni čolni tihotapijo ljudi
Pred premierkinim govorom je novi notranji minister Matteo Piantedosi napovedal zaprtje pristanišč za dve tako imenovani “reševalni” ladji, ki prevažata na stotine migrantov, rekoč, da Ocean Viking in Humanity1 ne upoštevata pravil. Ladje, ki prevažajo migrante, so po navadi plačane iz računov bogatih filantropov, kot je George Soros in svetovno znani skrivnostni angleški umetnik grafitiranja Banksy, v preteklosti pa so se takemu pollegaliziranemu tihotapljenju ljudi pridružili tudi levi politiki, ki si nadejajo novih revežev iz čolnov, ki bi volili levico.

Piantedosi je imel že v prejšnji sredinski vladi ključno vlogo pri prejšnji politiki preprečevanja pristajanja reševalnih čolnov z migranti v italijanskih pristaniščih. Na koncu so vodji Lige Matteu Salviniju celo začeli soditi zaradi ugrabitve in preprečitve reševalnemu čolnu Open Arms s 147 migranti, da bi leta 2019 pristal na Siciliji.

Medtem ko mi rušimo ograje, Evropa varuje svoje meje
Politiko suverenega varovanja državnih meja se v sodobnem času pogosto opisuje kot skrajno levičarsko, a jo tiho izvršujejo prav vse evropske države – med drugim tudi skandinavske države in Španija, ki jo vodijo socialisti. Nobena evropska vlada ne bo po slovenskem vzoru sredi vrhunca migrantske krize odstranjevala ograje iz schengenskih meja, kar je v Sloveniji pripeljalo do največjega vala migrantskih prehodov v tem desetletju.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada se hvali z obnovljivimi viri, v resnici smo odvisni od ruskega plina, ki ga uvozimo iz Avstrije

Slovenija je lani prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih...

Golobova pokojninska reforma: manjše pokojnine in delali bomo dlje

Danes bo potekalo prvo srečanje, kjer bodo socialni partnerji...

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...