Melonijeva kliče na pomoč Bruselj: “Migracijski pritisk je neznosen!”

Datum:

Migracijski pritisk, ki ga Italija doživlja od začetka leta, je neznosen. Je posledica težkih mednarodnih razmer v Afriki,” je Meloni dejala v video sporočilu, ki ga je predvajal njen urad. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo v nedeljo odpotovala na italijanski otok Lampedusa, kamor je v minulih dneh prispelo na tisoče migrantov, so danes potrdili viri v Bruslju.

                   

Italijanska premierka Giorgia Meloni je v petek opozorila na nevzdržen migracijski pritisk na Italijo ter EU pozvala k odzivu. Po prihodu več tisoč migrantov s čolni na Lampeduso v zadnjih dneh je predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen povabila, naj se osebno prepriča o resnosti razmer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od začetka tedna je na Lampeduso, ki leži približno 190 kilometrov od obale Tunizije, prispelo več tisoč migrantov s čolni. Po podatkih agencije ZN za migracije je samo od ponedeljka do srede na otok na 199 čolnih prispelo približno 8500 ljudi, kar je več, kot ima otok prebivalcev.

Foto: AFP

Italija in Evropa ne moreta sprejeti tolikšne mase migrantov
Melonijeva je opozorila, da bi lahko “več deset milijonov ljudi” v Afriki želelo zapustiti svoje države zaradi državnih udarov ali lakote, in dodala, da je “očitno, da Italija in Evropa ne moreta sprejeti te ogromne mase” migrantov. Von der Leyen je pozvala, naj obišče Lampeduso, predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela pa, naj zadevo uvrsti na dnevni red oktobrskega vrha EU. “Italijanska vlada namerava nemudoma sprejeti izredne ukrepe za obvladovanje števila nezakonitih prihodov, ki smo jim priča na naših obalah,” je napovedala Meloni.

Lampedusa je zaradi bližine tunizijske obale že leta ena od vstopnih točk migrantov v Evropo. Tamkajšnji mestni svet je v sredo zaradi zaostrovanja razmer razglasil izredne razmere. Po podatkih notranjega ministrstva v Rimu je od začetka leta v Italijo na čolnih prispelo približno 127.200 ljudi, v enakem obdobju lani pa približno 66.200.

Andrej Žitnik

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...