Ukrajinski obveščevalci: Kadirov se bori za življenje

Datum:

Čečenski predsednik Ramzan Kadirov naj bi bil v kritičnem stanju. Informacijo je zaenkrat potrdil vodja ukrajinske obveščevalne službe. Kadirov je eden izmed “silovikov” oz. stebrov Putinove moči. Njegovi borci so se agresiji na Ukrajino pridružili že na samem začetku. 

“Lahko potrdimo, da je (Kadirov – op. a.) imel še eno hudo poslabšanje in je zadnjih nekaj dni v kritičnem stanju,” je dejal Andrij Jusov.

Govorice o tem, da naj bi bil Kadirov v komi, so se po spletu razširile že včeraj, pri čemer se ukrajinski obveščevalci sklicujejo na vire znotraj Čečenije. Jusov poudarja, da njegovo zdravstveno stanje ni posledica poškodb, temveč zdravstvenih težav, ki ga pestijo že dlje časa. “Ne gre za poškodbe. Ostale podrobnosti potrebujejo še dodatno razjasnitev. Bolan je že dlje časa, govorimo pa o sistemskih zdravstvenih težavah,” pojasnjuje obveščevalec.

Kadirov naj bi bolehal za nekakšnim ledvičnim obolenjem, ki naj bi si ga nakopal z odvisnostjo od drog. Nekateri so po drugi strani prepričani, da so Kadirova zastrupili, poroča New York Post.

Čečenski vojskovodja pa je, kot že rečeno, eden največjih Putinovih zaveznikov in velik podpornik invazije na Ukrajino, ki jo skuša približati čečenskemu ljudstvu s primerami o “velikem jihadu”. Na neki točki je Putina celo pozval, naj v Ukrajini uporabi eno izmed manjših jedrskih orožij. Zaradi njegovega sodelovanja v vojni v Ukrajini ga je ukrajinska varnostna služba uvrstila na seznam iskanih oseb, poroča ukrajinska Pravda. Iščejo ga po členu 110.3 (poseg v ozemeljsko celovitost in nedotakljivost Ukrajine, ki je povzročil smrt ljudi ali druge hude posledice) in členu 437.2 (načrtovanje, priprava, sprožitev in vodenje agresivne vojne). V primeru zajetja bi mu grozilo najmanj 10 let do dosmrtne ječe.

Kaj se zgodi v primeru njegove smrti?
Da je zdravstveno stanje čečenskega voditelja izredno slabo, je bilo znano že zelo dolgo časa. Če bi Kadirov podlegel bolezni, bi to lahko, vsaj tako se nekateri nadejajo, resno destabiliziralo celotno regijo in ponovno vzpodbudilo čečenske odcepitvene težnje, poroča Washington Examiner. “Rad bi verjel, da … bi lahko preprosto umrl, ker je eden najmočnejših Putinovih podpornikov in lojalistov,” je dejal ukrajinski poslanec Oleksandr Merežko, ki predseduje odboru za zunanje zadeve ukrajinskega parlamenta. “Če ga ni več, to ustvarja priložnosti za odpor v Čečeniji,” dodatno pojasnjuje.

Kadirov je postal eden najpomembnejših Putinovih zaveznikov že veliko pred začetkom vojne. Njegova družina je namreč med drugo čečensko vojno z Rusijo zamenjala stran in se skupaj s silami Ruske federacije borila proti svojim rojakom.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovičeva na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...