Mesar iz Arhangelska: poveljnik, ki je pobil več kot 50 civilistov!

Datum:

Ukrajinski uradniki so v nedeljo sporočili, da je za napad na visoko stanovanjsko hišo v Dnipru odgovoren razvpiti ruski 52. gardni bombniški letalski polk. Spomnimo, stanovanjski objekt je bil zadet v soboto, 14. januarja, življenje pa je izgubilo več kot 29 civilistov.

“Po preliminarnih podatkih je bila uporabljena raketa Kh-22. Ta projektil je izjemno nenatančen, ima veliko odstopanje, njegova uporaba v gosto naseljenih območjih pa je prepovedana. Gre za vojni zločin. Ta tip rakete je bil uporabljen tudi v Sergijevki in Kremenčuku, lahko pa gre za izstrelitev samo ene enote – 52. gardnega bombniškega letalskega polka,” piše v objavi ukrajinskega urada na kanalu Telegram.

V soboto je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavil videoposnetek, ki prikazuje devetnadstropno stavbo v Dnipru, spremenjeno v ruševine. “Večno se bomo spominjali vseh tistih, ki jim je ruski teror vzel življenja. Svet mora ustaviti zlo. Našli bomo vse, ki so vpleteni v teror, vsi bodo nosili odgovornost. Največjo,” je med drugim zapisal na svojem Twitterju.

Razdejanje v Dnipru (Foto: Facebook)

Mesto Dnipro je razglasilo tridnevno žalovanje v spomin na 29 civilistov, ubitih v raketnih napadih. Urad glavnega tožilca je napade označil za zločin proti človečnosti, saj v bližini ni bilo vojaških objektov.

Kaj pa je po drugi strani znanega o omenjenem razvpitem polku? Vodi ga Oleg Timoshin, polkovnik, ki naj bi 14. januarja ukazal napad na stanovanjsko četrt v Dnipru. “Timošin osebno pozna celotno posadko teroristov na letalu, ki so izvedli ta napad,” se glasi objava ukrajinskega aktivista Sergeja Sternenka na Telegramu. Njegove zaključke je nato “poudaril” tiskovni predstavnik vojaške uprave Odese Sergej Bračuk.

Bračuk in Sternenko sta tudi izjavila, da isti poveljnik stoji za raketnim napadom na nakupovalni center v Kremenčuku v regiji Poltava 27. junija 2022. Takrat je bilo ubitih več kot 20 civilistov, še 30 pa jih pogrešajo. Podatki o Timošinu, zloglasnem poveljniku, so zelo skopi. Znano je, da je končal tambovsko višjo vojaško letalsko šolo in da prihaja iz Arhangelska, mesta na skrajnem severu Rusije.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...