“Jankovićevi” svetniki Gibanja Svoboda opoziciji preprečili razpravo o katastrofalni zdravstveni oskrbi v prestolnici

Datum:

“Na seji smo slišali, da je vse v redu, da se vse dela, rešitve so tukaj, slišali smo, da so ponosni na vodstvo zdravstvenega doma Ljubljana, da ga ohranjajo takega, kot je. Po vsem tem lahko rečem samo to – ubogi ljudje, uboge Ljubljančanke, ubogi Ljubljančani.” S temi besedami je mestna svetnica Tina Bregant pospremila sejo ljubljanskega mestnega sveta, na kateri so svetniki Gibanja Svoboda s sodelovanjem župana preprečili razpravo o katastrofalnem stanju zdravstvene oskrbe v prestolnici. 

Ljubljani mestni svet naj bi včeraj na seji razpravljal o predlogih opozicije. V zahtevi za sklic, ki jo je vložila Tina Bregant, sicer tudi sama zdravnica, je bilo najti predloge, da naj odbor za zdravje in socialno varstvo pregleda plače v ZD Ljubljana, po potrebi predlaga izboljšave in zvišanja plač, pripravi ukrepe, s katerimi se zagotovi osebnega zdravnika vsem prebivalcem Ljubljane. Predlagani so bili še nekateri ukrepi, ki bi izboljšali pogoje dela. Zaposlenim zdravnikom in medicinskim sestram v ZD Ljubljana bi se denimo lahko omogočilo brezplačno parkiranje in ugodno bivanje v stanovanjih stanovanjskega sklada. Med predlogi opozicije je bilo tudi štipendiranje študentov in ustanovitev dveh različnih informacijskih centrov. Prvi bi bil v pomoč ljudem brez osebnega zdravnika, drugi pa razreševal zdravstvene težave administrativne narave, poroča RTV.

Svetniki Gibanja Svoboda so na seji mestnega sveta glede predlogov opozicije “ugotovili”, da predlogi opozicije ne dajejo novih rešitev in da MOL v sodelovanje z ministrstvom že pripravlja potrebne ukrepe. Zahteve za menjave vodstva ZD Ljubljana so preslišali, saj bi s tem, kot so povedali, posegali v pristojnost sveta zavoda, ki je samostojen. Zamenjavo vodstva zdravstvenega doma je pred tem predlagal že minister za zdravje Loredan, nato je sledila Jankovićeva izjava, naj direktorico ZD Ljubljana pustijo pri miru, saj naj bi bila Poplas Susičeva odlična direktorica in zdravnica. Sledilo je sedaj že zloglasno opravičilo zdravstvenega ministra, ki se je pred slovensko javnostjo ljubljanskemu županu ponižno opravičil.

Zdravstveni minister Bešič Loredan in ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: STA)

Kaj točno je zdravstvenemu ministru pojasnil ljubljanski župan, javnosti verjetno ne bo nikoli znano, zato pa toliko bolj zgovorno govorijo javno dostopne številke. Kot je ta, da je bilo še pred časom v Ljubljani pacientov brez opredeljenega zdravnika okoli 19 tisoč, danes pa je ta številka narastla na vrtoglavih 31 tisoč, kar so plastično pokazale tudi praznične vrste na urgenci (številni brez osebnega zdravnika so morali namreč pomoč poiskati tam) in skoraj kilometrska vrste pred zdravstvenim domom Bežigrad, ko je med prebivalci Ljubljane odjeknila informacija, da bosta tam paciente opredeljevali dve novi zdravnici. Direktorica ZD Ljubljana je po poročanjih medijev tudi sama pripomogla k drastičnim razmeram. “Ob njenem imenovanju so predstojniška mesta zapustili vsi zdravniki razen vodje enote nujne medicinske pomoči, v prvih mesecih so položaje zapustili še vodja kadrovske službe, vsi zaposleni za investicijsko vzdrževanje, praktično vsi informatiki, zelo veliko odpovedi je bilo med srednjimi in diplomiranimi medicinskimi sestrami,” je v medijih našteval minister za zdravje, k temu pa dodal, da se je med njenim mandatom zapustilo delovno mesto več zdravnikov družinske medicine, kolektiv pa se je zmanjšal od 103 na 89 zaposlenih.

Vrsta pred ZD Bežigrad (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Razrešitev tistih, ki zahtevajo spremembe
Vse to se svetnikov Gibanja Svoboda ni dotaknilo. Tudi ljubljanski župan zavrača kakršno koli odgovornost za nastalo situacijo, hkrati pa je nekdanji minister in trenutni podžupan Ljubljane Boštjan Koritnik predlagal razrešitev Matjaža Vedeta iz sveta ZD Ljubljana. Vede je član sveta ZD Ljubljana, ki se je na zahtevi za sklic izredne seje mestnega sveta Ljubljane podpisal pod predlog za razrešitev direktorice.

Levi fašizem občinskih svetnikov
Nato je na izredni seji mestnega sveta prišel čas, da o predlaganih ukrepih začne razpravljati opozicija. To ji je efektivno preprečil še en od številnih podžupanov ljubljanske občine, svetnik iz vrst Gibanja Svoboda Samo Logar, ki je po izrečenih argumentih koalicije ugotovil, da je bilo dovolj razprave in da protiargumentov tistih, ki so sejo sveta sploh sklicali, ni treba poslušati. Seja mestnega sveta se je tako zaključila, ne da bi se argumenti tistih, ki so jo zahtevali, sploh slišali.

Pri vsem skupaj se zastavlja vprašanje, ali svetniki in svetnice koalicije sploh razumejo namen volitev v občinski svet in vlogo opozicije. Volitve predstavnikov ljudstva se tudi na lokalni ravni izvajajo zato, da se omogoči javna razprava o različnih idejah, ki se pojavljajo v družbi. Če te javne razprave ni, ni niti demokracije. Ostane le še fašizem, ki si domišlja, da ve bolje kot drugi in jim zaradi tega lahko vlada – brez razprave.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...