Mesca sredi rekordne zaposlenosti skrbijo le socialci: Kdor ne dela, naj vsaj jé

Datum:

Obeta se dodatna pomoč za brezposelne, ki imajo že tako ali tako skoraj vse subvencionirano in inflacije sploh ne čutijo. Medtem pa nižje plače za delavce. Se v Sloveniji sploh še splača delati? Poleg tega pa bi se bilo na mestu tudi vprašati, zakaj je toliko brezposelnih, če pa vsi delodajalci tožijo, da je pomanjkanje delavcev v skoraj vseh branžah. “Za razliko od predhodne vlade smo se v naši ekipi odločili, da bomo pomoč ciljali in jo namenili tistim, ki jo najbolj potrebujejo,” se je pohvalil minister za delo Luka Mesec, a videti je, da bodo pomoč “ciljali” napačno in neučinkovito.

                   

Minister za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je poudaril, da so se za razliko od predhodne vlade v njihovi ekipi odločili, da bodo pomoč namenili tistim, ki jo najbolj potrebujejo – včeraj so namreč na seji vlade sprejeli dva paketa ukrepov za pomoč državljanom in podjetjem v boju proti draginji. “Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo paket ukrepov za pomoč najbolj ogroženim državljanom,” so zapisali.

No, v praksi je trditev, da bo pomoč ciljana in namenjena tistim, ki jo najbolj potrebujejo, videti tako, da pomoč v višini 200 evrov prejmejo tisti, ki že sedaj prejemajo socialno pomoč. “Socialno ogrožena gospodinjstva so tista, v katerih živijo upravičenci do denarno-socialne pomoči in varstvenih dodatkov, teh gospodinjstev je 63 tisoč. Člani teh gospodinjstev bodo upravičeni do 200 evrov dodatka, če so enočlanska,” je pojasnil Mesec in dodal, da se pri veččlanskih pomoč sešteva. “Naš paket pomoči je namenjen boju proti revščini širše, v sisteme socialne varnosti želimo spraviti najbolj ogrožene skupine državljanov,” je med drugim še dejal Mesec, ki je povedal, da mnogi niti ne vedo, da jim pripada DSP ali varstveni dodatek, to pomoč pa bodo uporabili tudi zato, da jih “povabijo” v sistem pomoči. Prejemnikov DSP (denarne socialne pomoči) je sedaj približno 54 tisoč.

Upokojenci, četudi pod pragom revščine, ne dobijo nič?
V drugem delu paketa naslavljajo najbolj ogrožene invalide, ki so upravičeni do invalidnega nadomestila, teh je približno 7400, vsak bo prav tako prejel 200 evrov. Če invalid živi v socialno ogroženem gospodinjstvu, bo prejel tudi dodatek za ogrožena gospodinjstva. Za izplačila enkratnih dodatkov ogroženim gospodinjstvom in invalidom bo po ocenah ministrstva namenjenih 41 milijonov evrov pomoči, od tega 27 milijonov v letošnjem letu in 14 milijonov v prihodnjem. “Mogoče ne razumem. Vendar potem upokojenci z zajamčeno pokojnino za polno delovno dobo, ne dobijo nič, saj je cenzus ravno tolikšen, da nam ne pripada VD. Čeprav še vedno pod pragom revščine. Razložite prosim,” se je odzvala upokojenka, ki je opozorila na problematiko upokojencev, ki živijo pod pragom revščine – teh v Sloveniji niti ni malo, a očitno Mesec na njih pomoči ni naslovil. Uporabnica Twitterja je ministra tako pozvala, naj k razpravi povabi navadne ljudi, ki vedo kaj rabijo in česa si ne morejo privoščiti.

Minister za gospodarstvo Matjaž Han pa je povedal, da so sprejeli zakon o pomoči gospodarstvu in da bodo za ukrep namenili 40 milijonov evrov – s tem denarjem bodo sofinancirali 30 odstotkov stroškov in tako pomagali gospodarstvu. Do konca leta 2022 bodo izplačali prvih 20 milijonov evrov, v prihodnjem letu do 15. marca pa še preostalih 20 milijonov pomoči, je pojasnil Han. Vloge za pomoč bodo podjetja morala vložiti do 15. novembra, priložiti pa bo treba tudi račune, da se bo preverilo, ali je cena energije v povprečju res zrasla za več kot dvakratnik. Pogoj za pridobitev pomoči je namreč, da je cena energije zrasla za dvakratnik v povprečju enega leta.

Gospodarska zbornica pozdravlja vladno sprejetje zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. A ta nagovarja letošnji porast cen energentov, ne pa tudi zelo verjetne zaostritve energetske draginje za poslovne uporabnike v prihodnjem letu, so zapisali. Oblikovanje ukrepov pričakujejo še jeseni, piše MMC. “Težave za podjetja se bodo prihodnje leto poglobile, saj narašča delež podjetij, ki se spopadajo z visokimi veleprodajnimi cenami,” je v odzivu zapisalo vodstvo Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). na OZS-ju pa ocenjujejo, da sprejeti vladni ukrepi za pomoč gospodarstvu ob energetski draginji ne bodo zadostni za preživetje podjetij v prihodnjem letu. Po njihovem mnenju bi bilo treba merila za dodelitev pomoči popraviti, da bi bilo do subvencij upravičenih več podjetij, obseg pomoči pa bi moral biti večji. “Merila bi bilo vsekakor treba popraviti, da bi pomoč dobilo večje število podjetij,” je v sporočilu za javnost poudaril predsednik OZS-ja Blaž Cvar. Na OZS-ju so še opozorili, da bo prišlo do stečaja številnih podjetij in izgubo delovnih mest, če ukrepi ne bodo zadostni.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...