Metod Dragonja, ki je zavajal javnost in manipuliral s podatki, bo odstopil s položaja. Ministrstvo zanika.

Datum:

Državni sekretar na Ministrstvu za finance RS Metod Dragonja, ki je iz slabe banke izgnal tujce in tam priskrbel službo svoji hčeri, bo zaradi manipulacije s podatki in zavajanjem javnosti glede Luke Koper na seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ odstopil s položaja. 

                   

Metod Dragonja bo zaradi razgrevanja konflikta pri nameravani zamenjavi nadzornikov Luke Koper odstopil s položaja, je poročal Radio Slovenija. Državni sekretar je bil zadnje dni tarča kritik, ker je na seji komisije za nadzor javnih financ navajal podatke o donosu na kapital iz obdobja med letoma 2011 in 2013. Takrat je bil povprečni donos na kapital 2,5 odstotka, a se je do letošnjega prvega četrtletja zvišal na 15,4 odstotka, poroča STA.

Na finančnem ministrstvu so zavrnili današnje poročanje Radia Slovenija, da bo državni sekretar na ministrstvu Metod Dragonja odstopil s položaja zaradi razgrevanja konflikta pri nameravani zamenjavi nadzornikov Luke Koper. Iz Luke Koper pa so se oglasili z odzivom, v katerem so zapisali, da je Dragonja zavestno in zlonamerno želel škodovati Luki Koper in da s tem še naprej nadaljuje.

V petek je Dragonja v izjavi za javnost obžaloval svoja dejanja. “Zavedam se, da sem storil napako z navajanjem neaktualnih podatkov na seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. Vendar hkrati poudarjam, da nisem imel namena manipulirati s podatki in zavajati javnosti,” je zapisal.

Luka Koper po aktualnih podatkih očitno posluje precej dobro, saj povprečni mesečni strošek na zaposlenega v Luki Koper znaša 3.833,79 evrov. Za primerjavo: v farmacevtski družbi Krka znaša povprečen mesečni strošek na zaposlenega 2.551,27 evrov oziroma kar 1.282,52 evrov manj, v družbi Prva Group, ki jo vodi predsednica NS Luke Koper, pa povprečni strošek na zaposlenega znaša 2.271,97 evrov oziroma 1.561,82 evrov manj (za celotno povprečno slovensko bruto plačo manj). Glede na nadpovprečne rezultate, ki jih Luka Koper beleži navkljub visokim stroškom dela, bodo na prihajajočih skupščinah Krke in Gorenja, ki bosta potekali 7. in 8. julija, vodstvi družb povprašali, zakaj njihovi zaposleni niso deležni tovrstnih prejemkov.

V SDS že pred mesecem dni pozvali k razrešitvi Dragonje
Pred mesecem dni je poslanec SDS Marko Pogačnik predstavil predlog priporočil DZ vladi, med katerimi je izstopal predvsem poziv, da se razkrijejo evidence (in ostali dokumenti) spornih propadlih bank, ki so jih morali dokapitalizirati. Predlog priporočil je pozival tudi k razrešitvi državnega sekretarja Metoda Dragonje, finančnega ministra Dušana Mramorja in guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca.

Pred časom pa je v javnost prišla vest, da je Dragonja, potem ko je iz slabe banke izgnal tujce, tam priskrbel službo svoji hčeri. Manca Dragonja je bila zaposlena na Factor banki, ki se je takrat pripojila državni slabi banki, sedaj pa je zadolžena za upravljanje sredstev na DUTB.

Zaradi suma vplivanja na nadzornike Luke Koper se je pod udarom znašel tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, zoper katerega so v ZL pripravili interpelacijo.

N. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...