Migrant poveličeval Hitlerja in prek lažnih Facebook profilov pozival k terorizmu

Datum:

Palestinskega protestnika, ki je leta 2014 na ulicah protestiral in nad seboj držal napis, na katerem je pisalo “Hitler, imel si prav“, so zdaj zaprli in ga obsodili zaradi kaznivih dejanj terorizma. Po šestih letih in pol, ki jih bo preživel v zaporu, ga bodo izgnali. V Veliko Britanijo je prišel pred sedmimi leti, na Facebooku ustvaril šest profilov izmišljenih oseb in širil teroristično propagando.

Hussain Yousef je leta 2014 postal obraz sovraštva. Z napisom “Hitler, imel si prav” je s tisočimi drugimi protestniki protestiral zaradi izraelske vojaške akcije v Gazi. Obsodili so ga šele prejšnji teden. Sodišče ga je zaradi terorističnih dejanj obsodilo na šest in pol let zapora.

O dokazih, ki jih je Yousef ponosno objavljal na Facebooku, je bila policija obveščena že novembra leta 2015. Nakazovali so na izjemno ekstremistične prakse Islamske države. Metropolitanska policija ga je nato nekaj časa nadzirala in preiskovala, aretirali pa so ga julija 2016. “Yousef je prek šestih Facebook računov delil vsebino, slike in videoposnetke terorističnih dejavnosti Islamske države in s tem poskušal spodbuditi druge, da bi se jim pridružili, podpirali zlo in sovražno ideologijo,” je dejal poveljnik Dean Haydon. “Zahvala gre ljudem, ki so ga prijavili. Zato smo primeru namenili pozornost. Zdaj pozivamo vse, ki na spletu zasledijo kakršnokoli teroristično gradivo in grožnjo, da nas o tem obvestijo.”

Dvaindvajsetletnik je delal v restavraciji in živel v Kilburnu, na družbenem omrežju Facebook pa je imel odprtih kar šest profilov, prek katerih je na spletu objavljal ekstremistične islamistične propagandne videoposnetke, ki so jim sledili posnetki njegovih dejanj.

Nekdaj “očarljiv” migrant, ki se je, ko so mu zavrnili prošnjo za azil, spremenil v islamskega skrajneža, bo po prestani kazni izgnan iz države
Mladi terorist je kot prosilec za azil v Veliko Britanijo prišel leta 2010. Po navedbah sodišča je bil v tistem času povsem drugi človek, opisovali so ga celo kot “očarljivega“. Ko je bila njegova zahteva za azil zavrnjena, se je spremenil v radikalneža in začel slediti teroristom. V skladu s sprejetim zakonom o terorizmu iz leta 2016 so ga prejšnji teden obsodili za kazniva dejanja, vključno z zbiranjem informacij, spodbujanjem terorizma in širjenjem terorističnega gradiva, pri čemer je sodnik odredil, da bo obtoženi po prestani kazni izgnan iz države.

A. L.

Sorodno

Zadnji prispevki

Tanja Fajon razočarana nad zavrnitvijo resolucije o priznanju Palestine

"Aktivistična" zunanja ministrica Tanja Fajon obžaluje, da Varnostni svet...

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...