Migranti v Veliki Britaniji grozijo z nemiri

Datum:

Nelegalni migranti, ki iz Francije v Veliko Britanijo prihajajo s čolni, grozijo z nemiri, če jih britanske oblasti ne bodo po najhitrejšem postopku nastanile v za to namenjene objekte – ki jih seveda financirajo davkoplačevalci. Britanske obmejne sile je preplavil tok nelegalnih migrantov, prihajajo namreč v enormnem številu. V le štirih dneh je pristalo več kot 560 migrantov – prevladujejo mlajši moški, ki se obnašajo izrazito izsiljevalno in tudi nasilno.

Ker je več kot 560 migrantov v štirih dneh pristalo na britanskih tleh, je bila mejna sila prisiljena opustiti ukrepe testiranja na koronavirus in jih je morala premestiti v centre za pridržanje, da bi preprečila množična zbiranja, je predstavnica Zveze za imigracije (ISU) Lucy Moreton povedala za The Telegraph. Povedala je, da so priseljenci vse bolj sovražni in dejala: “Uslužbenci mejnih sil se počutijo vse bolj ogrožene. Pri teh skupinah resnično obstaja velika nevarnost nemirov.” Vedo, da jih bodo preselili v nastanitev. Če se to ne zgodi takoj, prihaja do nemirov. Treba jih je tudi obleči, toda vroče hrane jim tam ne morejo zagotoviti. V mnogih skupinah migrantov prevladujejo mladi moški, ki so obnašajo, kot je značilno za tolpe.

To so skupine ljudi, ki so med seboj vajeni sodelovati, da bi dobili tisto, kar hočejo. Pogosto jih tudi ne morejo razumeti, kaj med seboj govorijo. Prihajajo v izjemnem številu. Letos je z nezakonitim prehodom Kanala prispelo več kot 3500 migrantov, kar je vsaj dvakrat več kot v lanskem letu, ko je bilo število že rekordno. Ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da so francoske oblasti  preprečile nezakonit prehod migrantom v še večjem številu, kot je bilo prišlekov. Glede na zadnje podatke Observatorija za migracije je bilo decembra lani v Veliki Britaniji približno 70 tisoč ljudi, ki so čakali na izid prošnje za azil. Marca je britanska ministrica za notranje zadeve Priti Patel razkrila, da je približno 8700 migrantov, med katerimi jij je večina prišla s čolni, nastanjenih na davkoplačevalske stroške, v približno devetdesetih hotelih po vsej Veliki Britaniji.

Junija lani je sudanski migrant odšel na mesarski pohod v hotel Glasgow, v katerem je bil nastanjen. V napadu z nožem je Badreddin Abadlla Adam poškodoval šest ljudi, med njimi policista Davida Whyteja, ki je bil hudo poškodovan. Migrant naj bi se pritožil nad svojo brezplačno nastanitvijo in zatrjeval, da so bili migranti v hotelu nezadovoljni, ker so bili njihovi brezplačni topli obroki pogosto sestavljeni iz špagetov ali makaronov in sira, kar zanje ni “kulturno primerno”.

Ko se je migrantska kriza še naprej povečevala, je ministrstvo za notranje zadeve septembra razširilo svoj program nastanitve za ilegalce. 431 nelegalnih migrantov s čolnov so septembra poslali v nekdanjo vojašnico v Kentu. Kmalu po prihodu so se nekateri migranti medijem začeli pritoževati nad objektom, v katerem so nekoč bivali britanski vojaki brez pritožb, in odkrito izjavili, da si želijo, da bi ostali v Franciji. Migranti so začeli tudi prirejati proteste pred obrambnim ministrstvom,  poskušali so razbiti barikade. Januarja so aretirali pet prosilcev za azil, potem ko so zažgali objekt.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...