Milan M. Cvikl – Soavtor afere Patria je za nagrado dobil dobro plačano delovno mesto

Datum:

Milan M. Cvikl, eden od soustvarjalcev epske sage “Resnica o Patrii”, se je znašel v finančnih težavah. Ima 650.000 evrov kreditov in ne more plačati izvajalcev, ki so delali na njegovih gradbenih projektih. In to kljub temu, da je za nagrado za laži na Finskem dobil mesto člana Evropskega računskega sodišča, ki mu mesečno prinaša okoli 22.000 evrov.

Cvikl se je podal v nepremičnine in neslavno propadel. Na njegovi nepremičnini Bela grajska vila Jera, je bilo izvajalec podjetje Klajder, katerega direktor je Marjan Klajder. Cvikl naj bi mu, glede na evidenco sodišča, dolgoval 52.420,62 evra.

Prišlo je do poravnave – Cvikl ni želel komentirati
Včeraj je pred okrožno sodnico Jadranko Juhart stopil Milan M. Cvikl, saj naj bi prišlo do poravnave s Klajderjem. Cvikl je bil po koncu poravnave zelo skop z odgovori. Za Slovenske Novice (SN) je dejal: “Sodnica vam je povedala, da je bila sklenjena poravnava. Na zadevo nimam nobenega komentarja. Tak je bil tudi dogovor med strankama.” Pri SN so skušali priklicati tudi Klajderja, a je njegov telefon zvonil v prazno.

Mandat članov Evropskega računskega sodišča traja šest let. S plačo 22.000 evrov bruto na mesec to pomeni, da evropski računski sodniki za časa trajanja svojega mandata zaslužijo debelih 1,5 milijona evrov bruto. Če odštejemo davke to pomeni, da bo Cvikl v slabih šestih letih še vedno zaslužil dober milijon evrov. Zakaj torej poravnava za “borih” 52.000 evrov?

Cvikl naj bi imel skoraj 700 tisoč evrov kreditov
Cvikl, ki se je podal v nepremičninske avanture, naj bi imel po poročanju SN pri Banki Koper dva kredita. En kredit naj bi znašal 150.000 evrov, drugi pa neverjetnih pol milijona evrov. Oba kredita sta vezana na prenovo vile zaradi katere se je znašel v postopku. A tudi vse te kredite bi lahko pokril s plačo člana Evropskega računskega sodišča.

Ne samo to, k temu moramo prišteti še izkupiček od prodaje nepremičnine, ki sta jo prodala s prejšnjo ženo. Na nepremičnini, vredni 900.000 evrov, sta bila oba solastnika do polovice. Hiša je bila, tako poročajo SN, prodana Andriyu in Oleni Bondarenko, lastnikoma podjetja LEN INVEST d.o.o. To pomeni, da je Cvikl iztržil 450.000 evrov od prodaje hiše na Čebelarski.

Kdo sta zakonca Bondarenko?
Podjetje LEN INVEST d. o. o. je podjetje s sedežem na nekdanjem Cviklovem domu na Čebelarski 13 v Ljubljani. Podjetje ima skoraj 500.000 evrov premoženja, nič prihodkov, odhodkov pa dobrih osem tisočakov v lanskem letu. Denar pa je vezan na nepremičnino, ki jo poseduje podjetje. Zanimivo je, da sta zakonca Cvikl prodala hišo za dobrih 900.000, podjetje, ki je lastnik hiše pa ima “le” 500.000 evrov vrednosti na isti nepremičnini. Še bolj zanimivo pa je, da se sled lastnikov, solastnikov in zastopnikov podjetja LEN INVEST ustavi na Cipru v najverjetneje podjetju nabiralniku.

V kaj se je zapletel Cvikl?
Cvikl bi lahko z izkupičkom prodaje svoje hiše na Čebelarski in s plačo člana Evropskega računskega sodišča poravnal vse svoje dolgove in še bi mu nekaj ostalo. Sedaj pa se je prisiljen pogajati za petdeset tisočakov?

V zadnjih letih smo se že navadili na zgodbe članov SD, ki ne morejo preživeti. Najprej nas je razveselil Borut Pahor z izjavo, da s plačo 3000 evrov težko preživi. Sedaj pa ima še en član SD, Milan M. Cvikl, probleme pri plači 22.000 evrov. 

Cvikl je dobil svojo nagrado za izmišljene zgodbe, ki jih je prodajal v aferi Patria, zdaj pa je očitno brez ficka in njegove težave bodo kmalu še bolj resne, saj se letos Cviklu izteče funkcija člana Evropskega računskega sodišča v Luksemburgu. Seveda pa za vse člane obstaja možnost podaljšanja. Službo že išče v Sloveniji, v začetku leta se je potegoval za funkcijo viceguvernerja Banke Slovenije, a neuspešno. Njegov nekdanji šef Borut Pahor ga je iz tekme izločil.

A .R.

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...