Milei zaprisegel pred odmevnimi političnimi imeni in večtisočglavo množico

Datum:

Javier Milei je v nedeljo zaprisegel kot predsednik Argentine. Obljubil je konec “polovičnih ukrepov”, medtem ko se Argentina sooča z desetletji prekomerne porabe, dolgov in zapletenih valutnih kontrol v tretjem največjem gospodarstvu Latinske Amerike. “Prisežem pri Bogu in domovini … da bom z lojalnostjo in domoljubjem opravljal položaj predsednika argentinskega naroda,” je dejal ob prisegi, ki jo je spremljalo na tisoče njegovih podpornikov.

Njegov inavguracijiski govor ni bili tipičen predsedniški govor. Brez olepšav je narodu med drugim dejal, naj se pripravi na velike reze javne porabe, medtem ko skuša državo izkopati iz najhujše gospodarske krize doslej. Poleg tisočglave množice podpornikov mu je podporo izreklo kar nekaj odmevnih politični imen.

Novo pooblaščeni argentinski predsednik je med drugim predstavil številke, s katerimi je razgalil obseg nacionalnih gospodarskih “izrednih razmer”, in skušal pripraviti javnost na šokantno prilagoditev z drastičnim zmanjšanjem javne porabe.

Težke odločitve so potrebne
“Nimamo alternativ in nimamo časa. Nimamo prostora za sterilne razprave. Naša država zahteva ukrepanje, in to takojšnje. Politični razred je pustil državo na robu največje krize v zgodovini,”
je dejal v svojem inavguracijskem nagovoru na tisoče podpornikov v prestolnici Buenos Aires. “Ne želimo si težkih odločitev, ki jih bo treba sprejeti v prihodnjih tednih, a na žalost nam niso pustili nobene možnosti,” poroča AP.

Foto: EPA

Drugo največje gospodarstvo Južne Amerike trpi za 143-odstotno letno inflacijo, valuta je padla in štirje od 10 Argentincev so obubožani. Država ima velik fiskalni primanjkljaj, trgovinski primanjkljaj v višini 43 milijard dolarjev, plus zastrašujočih 45 milijard dolarjev dolga Mednarodnemu denarnemu skladu, od tega mora do aprila vrniti 10,6 milijarde dolarjev večstranskim in zasebnim upnikom. “Ni denarja,” je večkrat ponovil že v preteklosti pa tudi v nedeljo, da bi pojasnil, zakaj postopni pristop k razmeram, ki bi zahteval financiranje, ne pride v poštev.

Rezi so predvideni v državnem sektorju
Obljubil pa je, da bo prilagoditev skoraj v celoti prizadela državni in ne zasebni sektor ter da predstavlja prvi korak k ponovni blaginji. “Zavedamo se, da se bodo razmere kratkoročno poslabšale, a kmalu bomo videli sadove našega truda, saj smo ustvarili osnovo za trdno in trajnostno rast,” je dejal.

53-letni Milei je zaslovel na televiziji s preklinjanjem polnimi tiradami proti temu, kar je imenoval politična kasta. Prepričljiva zmaga “anarho-kapitalista” na avgustovskih predizborih je povzročila udarne valove skozi politično pokrajino in preobrnila tekmo.

Foto: EPA

V nedeljo je Milei prisegel v stavbi nacionalnega kongresa, odhajajoči predsednik Alberto Fernández pa mu je nadel predsedniški pas. Poleg tega, da ni imel tipičnega inavguracijskega govora, pa je Milei prekršil tradicijo tudi tako, da je nagovoril svoje podpornike in ne svojih poslancov, ki jim je ves čas govora tokrat kazal hrbet. Odhajajočo vlado je krivil, da je Argentino spravila na pot proti hiperinflaciji, medtem ko je gospodarstvo stagniralo.

Danes se začne odprava neuspehov
“V zadnjih 12 letih je BDP na prebivalca padel za 15 odstotkov v kontekstu, v katerem smo akumulirali 5000 odstotno inflacijo. Kot taki, smo več kot desetletje živeli v stagflaciji. To je zadnji grob pred začetkom obnove Argentine,” je dejal. “Ne bo lahko; 100 let neuspeha se ne odpravi v enem dnevu. Vendar se začne čez en dan in danes je ta dan.” Glede na splošno mračnost Mileinega sporočila je množica pozorno poslušala in le občasno vzklikala. Številni so mahali z argentinskimi zastavami in v manjši meri z rumeno zastavo Gadsden, ki jo pogosto povezujejo z ameriško libertarno desnico in so jo Milei in njegovi podporniki sprejeli.

Med svojim inavguracijskim nagovorom je političnemu razredu namenil nekaj komentarjev, pri čemer je dejal, da nima namena “kogar koli preganjati ali reševati starih maščevanj” in da bo vsak politik ali sindikalni vodja, ki bo želel podpreti njegov projekt, “sprejet z odprtimi rokami.”

Med gosti tudi odmevna politična imena
Gosta slovesnosti sta bila ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in madžarski premier Viktor Orban.

Foto; EPA

Danes končujemo dolgo in žalostno zgodovino dekadence in propadanja in začenjamo pot k ponovni izgradnji naše države,” je Milei povedal navdušeni množici pred kongresom po predsedniški prisegi. Med gosti je bil tudi nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro.

Foto: EPA

Milei je svoj 35-minutni govor zaključil s ponovitvijo svojega vsem znanega stavka: “Naj živi svoboda, prekleto!”

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golob na pogorišče odmevne afere Litijska poslal Andrejo Katič

Na prizorišče odmevne afere Litijska predsednik vlade Robert Golob...

[Video] Razkriti posnetek dokazuje vpletenost uslužbenca UNRWA v oktobrski masaker v Izraelu

Izrael je razkril prestreženo vsebino telefonskega pogovora, kjer Memduh...

Fides pod lažno presumpcijo, da imamo v Slovenji vladavino prava

Včeraj je Fides sklenil, da na ustavno sodišče vloži...