Milijonarka je dala vse svoje bogastvo, da bi se migrantom preprečil vstop v državo

Datum:

Dedinja družine Mellon-Scaife je bila ena najbogatejših žensk 20. stoletja v ZDA. Celo življenje se je ukvarjala s filantropijo in človekoljubjem. A na neki točki je spoznala, kako zgrešeni so cilji bogatih liberalnih elit, in sama krenila v nasprotno smer. Medtem ko so drugi bogataši vlagali v načine, kako imeti čim več priseljevanja v ZDA, je sama iskala načine, kako ustaviti priseljevanje v ZDA. Danes, skoraj 15 let po njeni smrti, njene sanje počasi postajajo realnost.

                   

Cordelia Scaife May je bila bogata dedinja, rojena leta 1928, ki je zrasla na očeh javnosti. Svoje življenje je, podobno kot njena mati, posvetila človekoljubnim organizacijam in podpori raznoraznim iniciativam. Med drugim je financirala tudi razvoj cepiva proti otroški paralizi.

Kot del bogate elite, ki je verjela, da mora poskrbeti za svet, je zrasla v prepričanju, da je glavni problem človeštva prenaseljenost. Iz tega razloga je sprva tudi sama podpirala poskuse uvajanja t. i. politike “načrtovanega starševstva”, ki jo je promovirala zagovornica in ustanoviteljica Planned Parenthooda Margaret Sanger.

Opustila načrtovanje družine in se posvetila problemu priseljevanja
A Scaife Mayeva je kmalu uvidela, da gre Sangerjevi zgolj za pobijanje nedolžnih otrok, po možnosti otrok črncev, in je od gibanja odstopila. Ni bilo dolgo, ko je zaradi izdatnega financiranja raznih raziskav ter ustanavljanja različnih fundacij, ki so se zavzemale za zavarovanje južne meje ZDA pred ilegalnimi migranti, našla v sporu z večjim delom ameriške elite.

Ameriški predsednik Donald Trump (Foto: EPA)

John D. Rockefeller III, ki je ustanovil koncil za populacijo, katerega članica je bila v 70-ih tudi Scaife Mayeva, ji je tako po navedbah New York Timesa celo pisal, kako zelo presenečen je bil nad razlikami v mišljenju med njima. Namreč, Scaife Mayeva je po več kot dveh desetletjih sodelovanja z organizacijo Planned Parenthood prišla do zaključka, da je vlaganje denarja v načrtovanje družine in odpravljanja lakote stran vržen denar. Namesto tega, je zapisala, “bi morala ZDA zapreti mejo” z Mehiko.

Cordelia Scaife May (Vir: Twitter)

S tem namenom je tudi ustanovila Environmental Fund, ki se je skozi desetletja vedno bolj ubadal z zagovarjanjem prenehanja priseljevanja v ZDA. Tako ilegalnega kot legalnega. Kot je sama povedala v pismu Rockefellerju, bi moralo priseljevanje biti v ravnovesju z izseljevanjem iz države.

Njene ideje prevzela Trumpova administracija
Ko je leta 2005 umrla, je vse svoje premoženje, skoraj pol milijarde dolarjev, zapustila raznim fundacijam in organizacijam, ki jih je financirala v časa življenja. Mnoge med njimi še dandanes v ZDA zagovarjajo ostro protiimigrantsko politiko, strožji nadzor na južni meji, izgradnjo zidu in deportacijo ilegalnih migrantov. Lahko bi rekli, da je Scaife Mayeva v trenutnem ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu našla ameriškega voditelja, ki je končno pripravljen vsa njena prizadevanja spremeniti v realnost. Eden od Trumpovih tesnih sodelavcev, ki se ga obravnava kot zaveznika organizacij, ki jih je financirala Scaife Mayeva, je tudi njegov svetovalec Stephen Miller.

Zemljo, ki jo je imela na Mauiju, je prepustila organizaciji za ohranitev narave, večino svojega bogastva – lastne družine namreč po smrti drugega moža ni imela – je zapustila fundaciji Calcom. Ta je leta 2005 prejela 215 milijonov dolarjev, še 30 milijonov dolarjev pa je prišlo iz premoženja Scaife Mayeve. Danes se premoženje omenjene fundacije ocenjuje na pol milijarde dolarjev.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...