Miloš Čirič: Vladni kaos je idealen za mafijo

Datum:

“Je pa trenutno stanje idealno za razne mafijske posle in je izjemno izjemno slabo. Ko sistemi ne delujejo, je to idealno za mafijo,” o trenutni zmešnjavi v Golobovi vladi meni komentator Miloš Čirič. 

Vlada Roberta Goloba poka po šivih, njenemu razkroju smo priča že po letu in pol delovanja. V začetku oktobra sta svoji funkciji zapustila nekdanja ministra Uroš Brežan in Sanja Ajanović Hovnik. Pred dnevi pa je počilo med predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič in poslancem SDS Žanom Mahničem. Sodišče je namreč odločilo, da Mahnič z objavo na družbenem omrežju ni bil žaljiv do Klakočar Zupančičeve, zatem pa je poslanec predsednico pozval k odstopu. Nato je predsednico k odstopu pozval tudi premier Golob. Razlog za potezo naj bi bilo njeno glasovanje pri razrešitvi kmetijske ministrice Irene Šinko, ki je pred dnevi prav tako morala oditi. Vprašanje je, ali je vlada sploh še sposobna normalnega delovanja in ali bi moral vsaj premier (po obremenilnem pričevanju nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in bivšega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, odstopiti (tukaj). Zaradi spornega razpisa MOS za promocijski resničnostni šov se obeta tudi odstop obrambnega ministra Marjana Šarca. S spornim razpisom pa je očitno povezana tudi provladna POP TV oziroma njen portal 24ur (urednik Jure Tepina). POP TV sicer igra ključno igro pri trenutnem blatenju NSi v zvezi z afero Dars.

POP TV preusmerja pozornost z vladne krize na Dars
Gre očitno za škandal, ki ga je “največja opozicijska stranka” podžgala prav sedaj, čeravno je bil verjetno prihranjen za bodoče parlamentarne volitve, ko bi se grehe Goloba & Co. prikladno zvalilo na pomožno vladno stranko, torej NSi (tukaj). Vse bolj očitno je, da je NSi zgolj “punca na poziv”, ki bi jo Golobovi radi izkoristili, potem pa ji prepustili “dolgove”, ko bodo v očeh javnosti dokončno “bankrotirali”. Zadevo je komentiral tudi Tomaž Štih: “Dobra plat tega, da so glavnega urednika 24ur Jureta Tepino ujeli s prsti v marmeladi (soudeleženega pri koruptivnem vojaškem navideznem šovu!), je, da 24ur čisti vse afere na zalogo, ki so jih imeli spravljene za volitve. NSi pa zdaj vidi, da hijenam z mostovi le poveča lovišča. Poleg male Tepinine igre odvračanja pozornosti nekdo čez kmeta na 24ur igra še veliko igro, ki še ni čisto jasna – ali Ljudmile in Pogorelci prevzemajo stranko, da bi šli v vlado; ali blokira vstop v vlado, da bi okrepil skrajneže, ki so že v njej; ali je cilj kaj tretjega.” 

Premier Golob ima odprtih preveč “front”, problemi se mu kopičijo hitreje, kot jih rešuje.  (Foto: STA)

Afera z Darsom in NSi (na vrhu Darsa je vidni član NSi Valentin Hajdinjak; tukaj) očitno služi odvračanju pozornosti javnosti od spornega razpisa obrambnega ministrstva, v katerega so očividno vpleteni kadri POP TV (tukaj in tukaj). Na Šarčevem spornem razpisu naj bi bila izbrana Akademija Ris oziroma Luka Zorenč, ki prijateljuje z urednikom 24ur Tepino. Gre tudi za reševanje vojaka Marjana in njegovega strica iz ozadja Damirja Črnčeca, ki obrambni resor dejansko vodi. Njun obstoj na obrambnem ministrstvu je namreč v Golobovem velikem interesu (tukaj). Prav zato se mediji, kot je POP TV, rajši intenzivno posvečajo domnevnim prirejenim razpisom na Darsu (tukaj). Komentar na politično dogajanje je podal Miloš Čirič: “Ko človek zadeve spremlja od zunaj, je čista zmešnjava. Nekdo, ki političnega dogajanja ne bi nenehno spremljal, bi se vprašal, “ali tukaj sploh še kaj deluje, kaj se pravzaprav dogaja”. Vse pada in se postavlja. Ves čas spremljamo afere in razne čudne izjave v parlamentu. Celotna politika daje vtis “zelo kaotične“.”

Predčasne volitve bi bile smotrne, vendar niso realne
Za državo je po mnenju Čiriča “izjemno slabo”, če se takšne zmešnjave hitro ne odpravi, ker ni dobra za nikogar, dolgoročno niti za opozicijo. Dejstvo je, da je levica še bistveno bolj nezadovoljna kot desnica, vendar pa zaenkrat ni jasno, na kakšen način se bo težave reševalo. “Dlje časa, ko takšno stanje traja, slabše je.” Smotrne bi bile predčasne volitve, niso pa realne. Potem ko je Šarec predčasno odstopil kot premier in je “žezlo” prevzel Janez Janša, ne gre verjeti, da bi se kaj takšnega ponovilo. Posledično je težko pričakovati, da bi vladajoči pristali na predčasne volitve. Razlog je v tem, da imajo v parlamentu “dovolj veliko večino, zato ne bodo tvegali”. Pričakujemo lahko določeno “reorganizacijo vlade”. Vprašanje pa je, ali se bodo zgolj pojavila nova imena znotraj vlade ali pa bo prišlo do reorganizacije koalicije kot takšne.

Predsednik vlade Robert Golob deluje impulzivno in po navdihu, kar najbolj skrbi strice iz ozadja. (Vir: X, GOV)

Levico bi v koaliciji utegnila zamenjati Nova Slovenija
Lahko bi prišlo denimo do vstopa Nove Slovenije v vlado, mogoča pa je celo izločitev Levice iz koalicije. Veliko pa je odvisno od tega, kako se bodo nadaljevale afere v zvezi z Golobom. “Je pa trenutno stanje idealno za razne mafijske posle in je izjemno izjemno slabo. Ko sistemi ne delujejo, je to idealno za mafijo.” Prav tako se pojavlja vprašanje, ali Golob sploh še uživa podporo tranzicijske levice oziroma njenih akterjev iz zaledja, ki so “izjemno nezadovoljni”. Hkrati jih je strah, da če se bo takšno stanje nadaljevalo, bodo na rednih volitvah “konkretno izgubili” in nečesa podobnega ne bo več mogoče ponoviti. Golob je namreč impulziven in dela po navdihu, kar je popolnoma v redu, vendar ne na mestu predsednika vlade. Manjkata mu strateški premislek in fokusirano delovanje. “Nikoli nisem razumel, kaj so cilji te vlade,” je še dodal Čirič.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo avtorja...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....