Mineva 80 let od Katinskega pokola 22 tisoč predstavnikov poljske elite, ki so ga zagrešili sovjetski komunisti

Datum:

Mineva 80 let od zloglasnega pokola v Katinu, ki so ga izvedle komunistične sovjetske oblasti. Šlo je za množični umor okoli 22 tisoč poljskih državljanov, elite poljskega naroda, še zlasti oficirjev in intelektualcev. Tragični dogodki so se pripetili aprila in maja leta 1940. Pred desetimi leti se je ob 70. obletnici pokola, na kraj zločina, odpravila poljska politična elita, ki je žalostno preminila v letalski nesreči na letališču v Smolensku. Številni privrženci teorij zarot so prepričani, da je za tragedijo kriv ruski politični vrh, podrobnosti dogodka pa vse do danes niso pojasnjene.

                   

Tretjega aprila 1940 so se proti Katinu odpravili prvi transporti poljskih vojnih jetnikov, ki so jih Sovjeti zadrževali na svojem območju, in sicer v taboriščih za vojne jetnike. Transporti vojnih jetnikov so se potem dogajali še v obdobju naslednjih šestih tednov. Množični pokol je bil izveden po hitrem postopku, in sicer brez sodišč in brez obsodb. Zločine je zagrešila NKVD, sovjetska varnostno-obveščevalna služba. Jetniki so bili umorjeni s po enim strelom v zadnji del glave, množični pomor pa je bil izveden na območju krajev Katin, Harkov in Miednoje. Tedaj je bilo skupaj umorjenih okoli 22 tisoč Poljakov, še zlasti oficirjev, intelektualcev, pa tudi drugih, poroča PolskieRadio24.pl

Odločitev za množični umor je padla 5. marca 1940. Sovjetska oblast je namreč poljsko elito spoznala za svojega nepoboljšljivega sovražnika. Prvi so informacije o pomorjenih Poljakih javno podale nemške okupacijske oblasti, in sicer aprila leta 1943, vendar pa je sovjetska oblast po radiju že v dveh dneh zavrnila obtožbe rekoč, da je likvidacije izvedla nemška stran, in sicer leta 1941, ko je zasedla območje Smolenska.

Foto: epa

Toda Američan in Britanci so že leta 1943 posedovali informacije, da je za zločin nad Poljaki odgovorna Sovjetska zveza, vendar pa so se bali, da bi javna razglasitev podatkov privedla do Stalinovega odstopa od koalicije z ZDA in Veliko Britanijo v boju proti Hitlerjevi Nemčiji. Šele po vojni, leta 1951 so Američani organizirali pravi sodni proces. Resnica o Pokolu je bila uradno prikrita več kot pol stoletja, šele 13. aprila 1990, je sovjetska oblast priznala, da je bila za zločin odgovorna NKVD, dve leti pozneje pa je tedanji predsednik Boris Jelcin javno objavil prve dokumente.

Foto: epa

Tragedija v Smolensku
10. aprila leta 2010, pa se je v bližini kraja množičnega pokola pripetila še ena tragedija – letalska nesreča, v kateri je preminil poljski politični vrh, med drugim tedanji predsednik Lech Kaczyński, ki je bil pozneje skupaj s svojo ženo Marijo pokopan na gradu Wawelu, v grobnici poljskih kraljev. V nesreči so preminili tudi številni drugi poljski politiki. Skupaj je umrlo 96 oseb. Vse do danes vse podrobnosti dogodka niso jasne, tragedija pa je prebudila domišljijo številnih ljubiteljev teorij zarot. Po njihovem prepričanju naj bi bile za nesrečo krive ruske oblasti, poroča NOIZZ.

Na Slovenskem je vse polno “Katinov”
Tudi pri nas so domači komunisti zagrešili številne podobne zločine, med drugim v Dervišagi, kjer so partizani zvezali zajete vojake z bodečo žico in jih 47 pobili, pri čemer je ena krogla pripadala na dva hrvaška vojaka. Eksekucije so izvedli tako, da so jih obrnili s hrbtom enega proti drugemu. Podobnih zločinov je bilo na Slovenskem veliko, o tem priča kar 600 množičnih morišč.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki