Minister Logar sesul opozicijo

Datum:

V Državnem zboru je potekala nujna skupna seja Odbora za zunanjo politiko in Odbora za kulturo, na kateri so obravnavali vladni odziv na očitke Sveta Evrope o domnevnih pritiskih na delo novinarjev. Po besedah ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja je bilo vabilo njemu očitno pomota, vlada pa se na opozorila komisarke za človekove pravice Sveta Evrope ni odzvala. Kot je izpostavil v nadaljevanju, je bila podlaga za sklic nujne seje kar poročanje portala Necenzurirano, njegovi pisci pa so pri pripravi članka na celi črti povozili kodeks novinarske etike. Logar je moral funkcionalno nepismene poslance opozicije podučiti o tem, kaj sploh depeša je!

                   

Danes je v Državnem zboru potekala nujna skupna seja Odbora za zunanjo politiko in Odbora za kulturo, na kateri so obravnavali vladni odziv na očitke Sveta Evrope o domnevnih pritiskih na delo novinarjev. Predsednik OZP Matjaž Nemec iz vrst Socialnih demokratov, pravne naslednice Zveze komunistov Slovenije, je v imenu predlagateljev seje dejal, da gre za enostranski politični pamflet. Zapletlo se je sicer že na začetku, ko predsednica Odbora za kulturo Violeta Tomić ni želela dati besede ministru za zunanje zadeve dr. Anžetu Logarju. “Saj ne bi posegal vmes, ampak vodil sem delovno telo nekdaj, v katerem je bilo jasno, da prvo besedo vedno dobijo vabljeni vlade Republike Slovenije,” jo je moral podučiti.

Logarja so povabili po pomoti
“Naj najprej povem, da sem vabljen na to izredno sejo OZP očitni po pomoti, ker z izpostavljeno problematiko, ki jo je nedavno predstavil predsednik OZP in je zavedeno v zahtevi za sklic izredne seje parlamentarnega telesa, nimam praktično nič,” je nato Logar povedal v svojem uvodu. Kljub temu, da s to tematiko nima praktično nič, se je vabilu odzval, ker visoko ceni parlament kot institucijo, ki zagotavlja in omogoča argumentirano razpravo z namenom sprejetja najboljši odločitev v dobro državljank in državljanov Republike Slovenije: “Ker sem že bil izpostavljen, pa dovolite, da podam nekatera pojasnila.”

Matjaž Nemec (Foto: posnetek zaslona)

Vlada se na opozorila komisarke za človekove pravice Sveta Evrope ni odzvala
“Že sam naslov zahteve za sklic današnje točke, ki pravi ‘za ugled RS škodljiv odziv ministra za zunanje zadeve na opozorila komisarke Sveta Evrope za človekove pravice v zvezi z omejevanjem svobodnega in neodvisnega novinarskega dela v Republiki Sloveniji.’ Že ta naslov temelji na dveh dokazljivo izmišljenih izhodiščih,” v nadaljevanju pove Logar.

“Prvo, pravite ‘na opozorila komisarke SE za človekove pravice’. To ste tudi vi, spoštovani prvi diplomat parlamentarne demokracije, gospod Nemec, dejali, ne drži,” pojasni in doda, da se vlada na opozorila komisarke za človekove pravice SE ni odzvala. “Če ste to napačno zavedli v gradivu, bi se lahko v vmesnem času podučili do predstavitve te točke. Vlada se na ta opozorila, ki jih izpostavljate, ni odzvala. Morda se še bo, če se bo, se bo odzval v njenem imenu UKOM,” je še pojasnil glede tega.

Drugo neutemeljeno izhodišče je očitanje škodljivega odziva MZZ. Po Logarjevih besedah se je vlada RS odzvala na neko drugo zadevo, objavljeno na spletnem portalu SE in sicer na obtožbo o domnevnem pritisku predsednika vlade Janeza Janše na novinarje: “Pisci zahteve za izredno sejo ste očitno pomešali ta dva dogodka. Torej zapisa o domnevnih pritiskih predsednika vlade na novinarje in sporočilo za javnost komisarke za človekove pravice gospe Mijatović.”

Foto: Twitter Vlada RS

Podlaga za sklic nujne seje kar poročanje lažnivega portala goljufa Martina Odlazka
Podlaga, ki jo sklicatelj omenja oz. osredišči kot glavni, osrednji razlog za sklic te izredne seje je po Logarjevih besedah članek na spletnem portalu Necenzurirano: “Celotna argumentacija na današnji seji torej temelji na enem samem članku, objavljenem na spletnem portalu Necenzurirano. Sicer ne želim ocenjevati verodostojnosti tega članka. Verjamem, da so drugi bolj poklicani za to, kot zunanji minister, bi pa, glede na to, da je MZZ glavna zvezda tega članka oz., da sem kot minister za zunanje zadeve že vnaprej spoznan za krivega, v imenu MZZ vendarle rad podal nekaj pojasnil, že zato, da zaščitim ugled in ime MZZ.” Kot smo na Nova24TV že poročali, je portal Necenzurirano nov medijski projekt zaradi goljufije že obsojenega kriminalca Martina Odlazka. “Omenjeni članek svoje sklepanje zaključi na podlagi dveh neresnic, ki sta zlahka preverljivi vsakemu v tej dvorani, še posebej predsedniku OZP in bi jih lahko kdorkoli preveril, če bi to želel. Na podlagi teh neresnic, ki jih bom kasneje tudi izpostavil, pa izhajajo tudi vse obtožbe in sklepi predlagane zahteve za sklic izredne seje OZP,” v nadaljevanju pojasni Logar.

Funkcionalno nepismeni poslanci opozicije sploh niso vedeli, kako izgleda depeša
“Laž je navedba, kot sem že omenil, da gre v primeru teksta, ki je bil posredovan na SE, za depešo. Gospod predsednik OZP, tudi sami ste uporabili besedo depeša, kot narativ in uvod v svoje razpravljanje. Tisti, ki malce pozna delo MZZ tega ne bi mogel ne zapisati, ne izreči,” je bil v nadaljevanju še kritičen Logar. Depeša kot stvarnopravni pojem pomeni: “Dokumentirano sporočilo poenotene oblike in vsebine, ki ga za potrebe delovanja organa pripravi organ.” V nadaljevanju Logar poslancem prikaže, kako izgleda depeša in kako tekst, na katerega se sklicujejo poslanci opozicije. “Medij, ki ga vi naslavljate kot osrednji vir za razlago sklica gre še korak naprej in sicer ta dokument, brez glave in brez vsega označi kot Logarjevo depešo. Naj bo povsem jasno: Logarjeve depeše ni. Logarjeva depeša ne obstaja. Pika,” je bil jasen Logar.

Necenzurirano. (Foto: Demokracija)

Odlazkovi pisuni kodeks novinarske etike povozili na celi črti
Druga laž, na kateri temelji najprej članek in zahteva za sklic izredne seje pa je po Logarjevih besedah omemba, da so po njihovih informacijah dokument pripravili na MZZ. “Za namene te razprave sem šel pogledati kodeks novinarske etike. ‘Novinar mora preverjati točnost zbranih informacij in se izogibati napaki. Svoje napake mora popraviti,’ pravi prvi člen novinarskega kodeksa,” je dejal. Kot je Logar pojasnil v nadaljevanju, avtorji članka z eno besedo niso povprašali MZZ.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Blokiranje zbiranja podpisov, v boj proti zdravnikom celo s tujo PR službo?

Od začetka zbiranja podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki...

Evrovolitve kot “horuk v stare čase”?

Kdor je pozorno spremljal dogajanje pred zadnjimi volitvami v...