Minister za zdravje Poklukar se je cepil proti gripi in k cepljenju pozval tudi vse druge

Datum:

Cepljenja proti gripi se je udeležil tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Ob tem poziva vse prebivalce, predvsem tiste iz rizičnih skupin, da se odločijo za cepljenje proti gripi.

                   

Koronakriza s silovitostjo bremeni naš zdravstveni sistem. Bolnišnice so polne, še preden se je začela zima. Pred nami so iz tega razloga težki meseci. Da zaščitite svoje zdravje ter da pomagate našemu zdravstvenemu sistemu, prosimo vse, predvsem pa skupine za večje tveganje, da pristopijo poleg cepljenja proti covidu-19 tudi proti cepljenju proti gripi.

Sezona cepljenj proti gripi traja do konca sezone, ključna sta mesec december in januar. Po smernicah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se cepljenje proti gripi priporoča vsem prebivalcem, zlasti pa tistim z večjim tveganjem za težek potek bolezni. To so starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhni otroci (od 6. do 23. meseca starosti), nosečnice, zdravstveni delavci, zaposleni v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pa lahko pri svojem delu okužbo prenesejo na druge osebe, in drugi delavci v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. Tudi letos je cepljenje proti gripi brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je prejel 300.590 odmerkov, izdanih je bilo 220.250 odmerkov. Število odmerkov, ki so še na razpolago za sezono 2021/2022, je 139.750 odmerkov. Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki, cepljenje odraslih pa tudi območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Za cepljenje v ambulantah območnih enot NIJZ se je potrebno predhodno naročiti. Kontakti za naročanje so objavljeni na naslednji povezavi. Zmotno je prepričanje, da nas cepljenje proti covidu-19 ščiti pred gripo in obratno. Cepljenji se lahko opravita sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...