Ministra Židana odpustili iz mariborske bolnišnice

9
Foto: STA

Ministra Židana so mariborski zdravniki odpustili iz bolnišnice, kjer se je znašel zaradi okužbe s hepatitisom A. Na kmetijskem ministrstvu so pojasnili, da se kmetijski minister počuti veliko bolje in bo zato lahko že v petek nadaljeval z aktivnostmi na ministrstvu. 

Minister je bil hospitaliziran v ponedeljek, in sicer na oddelek za nalezljive bolezni in vročinska stanja UKC Maribor. Njegovo stanje je bilo od samega začetka stabilno in ni bil v smrtni nevarnosti. Tudi sicer je bolezen ozdravljiva, do odpovedi jeter kot posledice bolezni pa pride zelo redko.

Hepatitis A je virusno obolenje. Okužba se prenaša s telesnim stikom ali z uživanjem okužene vode ali hrane. Vsi, ki potujejo v dežele, kjer so sanitarno-higienske razmere neurejene, se morajo proti tej bolezni cepiti. Seznam držav, kjer je cepljenje obvezno, obsega Afriko, Bližnji vzhod, Indijo, Južno in Srednjo Ameriko.

Veselo na delo!
Židan se namerava v prihodnjih dneh srečati z visokim predstavnikom OZN in generalnim direktorjem Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo Josejem Grazianom da Silvo, ki se bo v Sloveniji mudil z namenom podrobne seznanitve s slovensko pobudo o razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel.

Ž. K., STA