Ministrica Vrečko na ministrstvu zaposlila kup novih ljudi, predvsem aktivistov stranke Levica?

Datum:

Vir nam je zaupal, da odkar je za vajeti ministrstva za kulturo, poprijela koordinatorka koalicijske Levice Asta Vrečko, se je na ministrstvu pričelo zaposlovati en cel kup ljudi, zlasti aktivistov stranke Levica. 

“Na ministrstvu za kulturo so zaposlili cel kup novih ljudi, predvsem aktivistov stranke Levica. Vse za nedoločen čas. To so taki, ki se jih je nato naslednji mandat nemogoče znebiti,” nam je namreč sporočil vir.

Tudi Kordiš spregovoril o divjem kadrovanju matične stranke
Ta novica pa po eni strani le ni toliko presenetljiva, če se spomnimo, da je celo poslanec Levice Miha Kordiš svoji matični stranki očital, da se je ujela v “past divjega kadrovanja”. Potem ko je poslanska skupina Levica mandatno-volilni komisiji DZ predlagala, da se Kordiša zaradi “zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini” razreši z vseh mest v delovnih telesih DZ, je namreč Kordiš po navedbah STA povedal naslednje: “Kar drži, pa je, da se je naša stranka, odkar je stopila v vlado, ujela v podobno past kot vse druge stranke do zdaj, to je past divjega kadrovanja, kjer se zaposluje ljudi levo, desno, ne glede na to, ali so se prej izkazali z nekim političnim udejstvovanjem in pripadnostjo programu ali ne.”

Kordiš je sicer stranko obtožil kadrovanja, potem ko ga je vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec obtožil, da naj bi poskušal “izsiliti zaposlitev v poslanski skupini s pritiski na ostale poslance, organe stranke, njemu pa naj bi grozil s posledicami”. Ob tem pa je podal tudi mnenje, da če se bo tudi stranka strinjala, da Kordiševo ravnanje  nasprotuje načelom stranke, bi moral odstopiti kot poslanec. Ministrica Asta Vrečko, ki je bila nekdaj samozaposlena v kulturi, ta pa sedaj sredstva deli samozaposlenim kulturi, je poslancem pri tem izrekla podporo in očitke zoper Kordiša označila kot resne. Kordiš je sicer zanikal očitke, da bi na takšen način izvajal pritisk na poslance in organe stranke.

Vidni člani Levice: Miha Kordiš, Asta Vrečko in Luka Mesec (Foto: STA)

Golobovi šli v brutalno kadrovanje
Glede na to, da so bili pred volitvami člani Golobove koalicije zelo glasni in prejšnji oblasti očitali kadrovanje, omenjeni očitki v konkretnem primeru toliko bolj bodejo v oči. Kaj si sicer v resnici vladajoči menijo o kadrovanju, so po mnenju marsikoga zelo dobro pokazala sama dejanja. Takoj po prevzemu oblasti so šli v zamenjave v državni upravi. Hitro so namreč zamenjali Uroša Urbanijo, direktorja Urada Vlade RS za komuniciranje, vršilko dolžnosti direktorice Službe Vlade RS za zakonodajo Matejo Lekan Štrukelj itd. Zamenjali so svete zavodov v bolnišnicah, pozabili pa niso niti na kadrovsko čistko na policiji, čemur so sledile menjave v gospodarstvu. Na račun divjega kadrovanja je bilo mogoče negodovanje slišati tudi iz vrst SD. “V SD nismo navdušeni nad načinom Gibanja Svoboda, da tako pomembna kadrovska vprašanja, kot je na primer, kdo bo nadziral upravljanje državnega premoženja, uvrsti z danes na jutri na sejo vlade, ne da bi takšen predlog prej koalicijsko uskladili. Gibanju Svoboda predlagamo, da to prakso v prihodnje spremeni,” je denimo izjavil Jani Prednik.

Ker nas v konkretnem primeru zanima, če omenjene obtožbe v zvezi s kadrovanjem na kulturnem ministrstvu držijo ali ne, smo se odločili zadevo preveriti in tudi povprašati, do koliko zaposlitev je sicer prišlo v času tega mandata. Ko odgovore prejmemo, jih objavimo naknadno.

S. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...

Nove obdavčitve: Za vrtno uto ali rastlinjak boste mogli plačati komunalni prispevek

Vlada Roberta Goloba oziroma ministrstvo za naravne vire in...

Vabljeni na Ritem srca – festival sodobne krščanske glasbe

Radio Ognjišče tudi letos pripravlja festival sodobne krščanske glasbe...

V Kongu spodletel državi udar

Vojska Demokratične republike Kongo trdi, da je danes preprečila...