Ministrstva za mešanje megle za propadle politike, ki so jim ljudje na volitvah rekli ne!

Datum:

“Če je plena premalo, ga je treba deliti. Zato si bodoči mandatar izmišlja nova ministrstva brez vsake poglobljene razprave. Če bi bilo treba, bi si jih izmislil še več. Ministrstvo za medgeneracijsko sodelovanje – kaj je to? Za upokojence? Za demografijo? Za družino? Brez listnice ali s proračunom? Če bi izpadla še Levica, bi Golob štirim novim ministrstvom verjetno dodal še ministrstvo za sončno upravo. Vsekakor pa verjetno v zgodovini našega planeta še nismo zabeležili primera, da bi po volitvah vlado sestavljale stranke, ki so iz parlamenta izpadle,” je kadrovanje Roberta Goloba komentiral novinar in urednik Tino Mamić.

Trenutno imamo 14 ministrstev in tri ministrstva brez resorja, predsednik Gibanja Svoboda dr. Robert Golob pa je pred kratkim povedal, da ima namen dodati še štiri resorje, pri čemer je naštel področje podnebne politike, medgeneracijske solidarnosti, digitalizacije in regionalnega razvoja. Po njegovih besedah našteta področja želijo okrepiti z namenom, da bodo lažje obvladovali krizne čase. A potek dogodkov kaže bolj na to, da bo Golob štiri nova ministrstva odprl predvsem zato, da zaposli “odpadnike”, ki na volitvah niso dobili dovolj glasov za vstop v parlament.

Regionalni razvoj naj bi tako prevzel Marjan Šarec, za katerega se je sicer govorilo, da je kandidat za obrambnega ministra, za krmilo resorja medgeneracijske solidarnosti pa naj bi stopila Alenka Bratušek – čeprav bi bila morda bolj logična izbira Ljubo Jasnič, ki se je na predvolilnih soočenjih z Bratuškovo sporekel glede tega, katera od njunih strank je več naredila za upokojence. Je pa tudi res, da v resnici ne vemo, kaj ministrstvo oziroma resor medgeneracijske solidarnosti sploh pomeni, tako da o tem, kdo je primeren, težko sodimo. Spomnimo (predvsem Goloba), predsednik GS je takoj po volitvah poudaril, da so odprti za kadre po kriteriju strokovnosti, ne pa za politične kadre. Ali Šarec in Bratuškova izpolnjujeta ta kriterij, naj presodi vsak sam. Mimogrede, kdo bo s podnebnim resorjem prevzel urejanje plimovanja, zaenkrat še ni znano.

Nova ministrstva za ljudi, ki so jim ljudje na volitvah rekli “ne”
Na vprašanje, ali bodo dodatna štiri ministrstva pomenila dodano vrednost za Republiko Slovenijo, je po mnenju prodekana Evropske akademije znanosti in umetnosti dr. Boštjana M. Turka mogoč zelo enostaven in natančen odgovor. Glede na to, da vlada Roberta Goloba ne bo nobena dodana vrednost za Slovenijo, tudi štiri dodatna ministrstva ne morejo ničesar prispevati. “Gre zgolj za zaposlovanje ljudi, ki so jim volivci rekli ne in sedaj prihajajo skozi stranska vrata nazaj v prvi plan,” je ocenil Turk, ki meni, da je to zelo slabo. Ampak očitno slovenski volivec ni dozorel do te stopnje, da bi razumel, kaj je to država in kaj je to upravljanje z državo. “Tako da se zdi, da lahko Golob glede na svoj volilni rezultat – katerega pravilnost je sicer vprašljiva – lahko počne, karkoli želi,” je komentiral Turk in dodal, da gre to seveda v škodo Republike Slovenije.

Boštjan M. Turk (Foto: STA)

Štiri nova ministrstva namreč pomenijo dodatno birokratizacijo državne uprave, se pravi korake v smer, ki je v tem času absolutno neprimerna. “Nahajamo se v zelo kritičnem času in trenutna “infrastruktura”, torej trenutno število ministrstev, ministrov, uradnikov, zakonov itd. popolnoma zadošča za to, da se spoprimemo s krizo oziroma odgovarjamo na izzive, ki prihajajo,” je še opozoril Turk, ki je ponovno poudaril, da je sedanji čas neverjetno zahteven, saj smo se iz epidemije prebudili v vojno, kar se potem med drugim pozna tudi v inflaciji evrskega območja. “In to zaposlovanje ljudi, politikov, ki so ostali brez služb, na ta način je zelo neprimeren odgovor na izziv časa,” je bil kritičen profesor s filozofske fakultete.

Denar bodo vzeli upokojencem, delavcem …
V javnosti se je na račun Golobove izbire kadra pojavilo nemalo zgražanja. “Golob bo “okrepil” gospodarsko ministrstvo z novim ministrstvom za regionalni razvoj, ki nadomesti direktorat za regionalni razvoj,” je komentiral uporabnik Twitterja, ki je za primerjavo tudi dodal življenjepisa Šarca in v. d. direktorja direktorata za regionalni razvoj dr. Roberta Drobniča. Da so dodatna ministrstva namenjena zgolj zaposlovanju neizvoljenega kadra in sesanju proračunskega denarja, je jasno tudi iz Golobovih besed, ko je priznal, da na 41 poslanskih mest sploh ni računal in da nima kadra. “Koliko stanovanj, DSO-jev, brezplačnih obrokov in počitnic bi lahko Slovenija imela na ta račun,” sprašujejo na družabnih omrežjih, odgovora pa seveda ne dobijo. Morda pa bi morali dodatno obdavčiti tiste, ki so na volitvah izbrali to opcijo, ta nov obraz, konec koncev raje plačajo malo več – samo da ni Janez Janša – pa še za neumnosti ne bodo zapravljali denarja.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi ne velja kopalni red?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...