Morawiecki: Če bi sledili zgledu nemške nesolidarnosti, bi Putin že zdavnaj zmagal!

Datum:

Poljski premier Mateusz Morawiecki je prepričan, da če bi celotna Evropa, Ukrajini pošiljala orožje, tako hitro in v takšnih količinah kot to počne Nemčija, bi bilo vojne že zdavnaj konec – z absolutno zmago Rusije. 

Za Evropo pa bi to bil to predvečer nove vojne. Rusijo bi namreč opogumila slabost nasprotnikov, zato bi nadaljevala svoj osvajalski pohod. Predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki pa je še poudaril, da vsak današnji pozivi na Zahodu, v podporo omejitvi dobave orožja Ukrajini, omilitev sankcij in za dialog med “agresorjem in žrtvijo”, so za ruskega predsednika Vladimirja Putina znamenje takšne slabosti, poroča Polska Agencja Prasowa.

Rusija je svojo pozicijo gradila počasi, skoraj dve desetletji in pod budnim očesom Zahoda. Namesto za razsodno budnost, se je Zahod v tem času odločil za “geopolitični dremež”. Rajši je spregledal vse večji problem, kot da bi se mu že vnaprej zoperstavil. Evropa se je znašla v trenutnih razmerah zato, ker ni želela prisluhniti resnici, katere glasnik je bila Poljska. Slednja si ne pridržuje absolutno pravico do resnice, toda na področju odnosov z Rusijo, so Poljaki veliko bolj izkušeni od drugih.

Ruska agresivna geopolitika, se od sredine 20. stoletja ni bistveno spremenila. Edino kar šteje je šibkost nasprotnika in surova moč. Na nedotakljivost državnih meja in suverenost sosednjih držav se požvižga. (Foto: Twitter)

Ignoriranje poljskih pozivov pa je le del širšega problema, s katerim je soočena sodobna EU – enakopravnost posameznih držav je zgolj na deklarativni ravni. Politična praksa dokazuje, da šteje predvsem glas Francije in Nemčije. Opravka imamo z uradno demokracijo in dejansko oligarhijo, kjer vladajo najmočnejši, in ki obenem delajo napake ter ne zmorejo sprejeti kritike od zunaj. Varovalka, ki EU brani pred tiranijo večine, je soglasje.

Če bi Evropa sledila vsem nemškim kapricam, bi bili danes nepovratno odvisni od ruskih energentov
To je obenem garancija, da je vsak glas slišan, sprejeta rešitev pa predstavlja minimum pričakovanj vsake posamezne članice EU. Premier Poljske pa se je še vprašal ali bi bila Evropa v boljši ali slabši situaciji, če bi v zadnjih letih vedno ravnala tako kot bi to želela Nemčija. Odvrnil je, da bi v takšnem primeru, že mesece imeli tudi Severni tok 2, odvisnost Evrope od ruskega plina, ki Putinu danes služi kot sredstvo za izsiljevanje celotnega kontinenta, pa bi bilo skoraj nepovratna.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...