Trend podiranja spomenikov z rdečimi zvezdami se nadaljuje – tokrat je padel na Poljskem!

Datum:

Ruska invazija v Ukrajini je poljske oblasti spodbudila, da dokončno opravijo s komunističnim spomenikom v Malborku, ki je bil postavljen v čast sovjetski Rdeči armadi leta 1945. Kdaj bodo torej padli tisti iz Slovenije, ki jih še vedno malikujejo nasledniki krvavega komunističnega režima?

Po tistem, ko je estonska vlada napovedala odstranitev vseh spomenikov komunistične Sovjetske zveze, se trend podiranja komunističnih simbolov po Evropi nadaljuje. V kraju Malbork na severu Poljske so končno odstranili spomenik, ki je bil posvečen Rdeči armadi, in ki je nosil rdečo zvezdo. Temu pravijo “dekomunizacija v praksi”.  Spomenika sovjetske vojske dolgo časa ni bilo mogoče odstraniti. Obstajala je namreč verjetnost, da so pod njim človeški ostanki, poroča TVP info.

Proučitev teh ostankov pa bi bila draga. Primera se je naposled lotil Inštitut narodnega spomina, ki je županu Malborka poslal pismo, v katerem je predlagal sodelovanje pri odstranitvi spomenika in izjavil, da bo izvedel dela ter na tem kraju postavil drugačno obliko obeležja, posvečenega žrtvam vojn.

Portal Marlbork nasze miasto pa poroča, da je bil spomenik izbrisan iz obličja Zemlje, in da je zvezda padla po 77 letih. Odstranitev je potekala v 9. avgusta v torek zjutraj. Popolnoma so ga odstranili v nekaj urah, obenem je bil objekt tudi odstranjen iz registra spomenikov. Nasprotovanje meščanov totalitarnemu spomeniku se je znova okrepilo po ruskem napadu na Ukrajino, februarja 2022.

Malbork, Poljska. (Foto: Googlov zemljevid, posnetek zaslona)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...