Moskva je Meka tranzicijske levice; vanjo z veseljem romajo tudi tedaj, ko Evropi grozijo ruski tanki

Datum:

Nenapisano pravilo pristne (čistokrvne) tranzicijske levice narekuje romanje v Dražgoše in v Moskvo. Šele udeležba na vsakoletni starorežimski procesiji na grobišču pomorjenih civilistov med zasneženimi planinami da posamezniku tisti žlahten, krvavordeč, revolucionarni pridih in vizo (vstopnico) za vsakovrstne privilegije ter pozicije. Za potrditev ideološke ortodoksnosti pa je nadvse koristno še poromati k Putinu, ki velja za klenega sovjetoida in uživa sloves malikovalca mogočnega Stalina, celo utelešenja vsega svinčenega in totalitarnega. Poglejmo si, kdo so pri nas tisti najbolj goreči (fanatični) verniki in zakrknjeni, nepoboljšljivi rusofili. 

                   

To, kar sta Rim in Jeruzalem za kristjane ali Meka za muslimane, je Moskva že tradicionalno za slovenske tranzicijske levičarje, no, vsaj tiste najbolj pravoverne. Vanjo romajo celo tedaj, ko je Rusija skregana s celotnim Zahodom, in ko na evropskem vzhodu zadiši po vojni. Tudi če Slovenija pred leti odnosov s tujino tako rekoč ni imela, jih je zagotovo negovala z Rusijo (in Iranom). Prav zato nepresenetljivo velja za najbolj prorusko državo, ki jo je ruski predsednik Vladimir Putin obiskal celo v času najbolj zaostrenih odnosov z EU leta 2016. Zadnji, ki je to (letos) potrdil, je bil generalni državni tožilec tožilec Drago Šketa. Poročalo smo, da je nazadnje povzročil škandal ko je priletel v Moskvo na praznovanje ob 300-letnici ruskega tožilstva in to v času, ko je Rusija skoraj zanetila vojno in so na vidiku nove sankcije EU ter Nata.

Ob tej pomembni edinstveni priložnosti se je obetal bogat program v Bolšoj teatru, glavna proslava pa naj bi bila v Kremlju, kjer naj bi ju sprejel predsednik ruske federacije Vladimir Putin. Spomnimo, da so v zadnjem času potekali mukotrpni pogovori med rusko in ameriško stranjo, povezani z napetimi razmerami na ukrajinskem vzhodu. Naj še dodamo, da je rusko tožilstvo podaljšana roka oblasti in zavzeto preganja oporečnike in kritike oblasti, zaradi česar bi moralo vsako demokratično tožilstvo tovrstna vabila na proslave bojkotirati.

Cerklje na Gorenjskem, Grad Strmol. Podpis sporazuma o sodelovanju med državnim tožilstvom RS in tožilstvom Rusije. Generalni državni tožilec Drago Šketa ter ruski generalni tožilec Jurij Čajka. (Foto: STA)

Kot smo še izvedeli, gre v primeru Škete za resno zadevo, ki bi lahko prerasla v mednarodni škandal, ki bi lahko načel ugled Republike Slovenije. Slovenska vlada si namreč prizadeva za tesnejše odnose z državami iz demokratičnega kroga držav, kjer imajo v ospredju spoštovanje človekovih pravic in ostala demokratična načela najvišje na vrhu vrednot. Rusija je nedavno razpustila Memorialov center za človekove pravice, ne spoštuje sodnih odločb Evropskega sodišča za človekove pravice, mirni protesti so po podatkih Amnesty International prepovedani, oblasti preganjajo novinarje in predstavnike LGBT. Odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak: “Po informacijah spletne strani ruskega tožilstva in medijev so trenutno v Moskvi samo delegacije Palestine, Irana, Belizeja, Mongolije, Bosne in Hercegovine, Slovenije in Slovaške. Pri slednji so v zrak skočili skoraj vsi politiki in mediji.” 

Foto: Kremlin.ru

Moskva je romarsko središče tranzicijske levice
V Moskvi se je leta 2017 mudil celo zadnji partijski šef Milan Kučan. Zanj je bil obisk tedaj tako pomemben, da je izpustil celo “partijsko orgijo” ob dnevu Ljubljane, 9. maja, pri svojem prijatelju Zoranu Jankoviću. Murgeljski šef je bil v Moskvi na obisku pri ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ob dnevu zmage nad fašizmom (10. maja), kar je razvidno iz fotografij, ki jih je Kremelj objavil na svoji uradni spletni strani. Kučan je v Moskvo potoval kot vodja “delegacije slovenskih veteranov druge svetovne vojne”, o čemer je poročal tudi proruski internetni portal RBTH Slovenija. Pot v Rusijo je Kučanu in druščini plačal kar urad ruskega predsednika. Požareport je namreč poročal, da je Putin na Letališče Jožeta Pučnika poslal državniško letalo. S Putinom pa prijateljuje tudi nekdanja, finančno potratna ministrica Anja Kopač Mrak.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak in župan Ljubljane Zoran Janković sta v Kremlju ob dnevu narodne enotnosti Ruske federacije od ruskega predsednika Vladimirja Putina prejela t. i. odlikovanje Red prijateljstva. (Foto: Twitter)

Ruski predsednik ji je ob neki priložnosti kar osebno poklonil rože. Na romantični fotografiji (zgoraj) pa sta videti celo kot ženin in nevesta na poročni dan, okrog pa priče in svatje. Med slednje bi lahko prišteli tudi ljubljanskega šerifa Jankovića (ki je prav tako na fotografiji). Tako Kopač Mrakova kot Janković sta od Putina prejela tudi osebno odlikovanje. Zaslužila sta si ga zaradi truda, ki sta ga vložila v slovensko-ruske odnose in ohranjanje spomina na umrle ruske vojake. Za Kopač Mrakovo je bil prejem odlikovanja še toliko bolj patetičen, ker je sama velika zagovornica pravic LGBTQ, “prestižno nagrado” pa je prejela iz rok nekoga, ki je slovi po homofobiji in preganjanju “drugače spolno usmerjenih”. Sočasno so v Moskvi potekali protesti opozicije, v katerih so oblasti zaprle nekaj sto oporečnikov.

(Foto: Twitter)

S totalitarnimi režimi sodeluje tudi predsednik Euefe Čeferin
O tesnih povezavah med Moskvo in predsednikom UEFE smo prav tako že poročali. Spomnimo: norveški Josimar je med drugim razkril, da so Rusi inštalirali Aleksandra Čeferina kot kandidata za predsednika UEFE. In nenazadnje ne gre spregledati niti velikega rusofila Karla Erjavca, enega najslabših ministrov vseh časov, ki je lani povsem pogorel tako na političnem kot tudi (na splošno) na kariernem in celo privatnem področju. Hrvaški Globus ga je pred časom oklical celo za “najbolj primitivnega evropskega zunanjega ministra”. A njegovih izjemnih odnosov z Rusijo in Putinom to, kot kaže, ni kvarilo. Izvrstne relacije naj bi imel nekdanji zunanji minister Erjavec zlasti z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Pred časom je bil Erjavec celo oklican za rusofila z agendo. Tako Erjavec kot tudi Kučan pa naj bi veljala za neformalna ruska “veleposlanika” v Sloveniji.

Foto: STA

Nekdanji premier Miro Cerar pa je Slovenijo spremenil v najbolj nekakšno prorusko enklavo znotraj EU. Spomnimo: da je slovenska zunanja politika, ki jo vodi tranzicijska levica, prorusko usmerjena, ni nobenega dvoma. Tako je ostalo tudi v času vladavine Marjana Šarca, kjer je nekdanji premier Cerar opravljal funkcijo zunanjega ministra, medtem ko se je njegov predhodnik Karl Erjavec preselil tja, kjer je svojo kariero ministra tudi začel – na obrambno ministrstvo. Kot je znano, je Cerarjeva vlada v zvezi s vsakoletno slovesnostjo pri ruski kapelici na Vršiču doživela dva slavnostna obiska – slovesnosti sta se do sedaj udeležila tako ruski premier Dmitrij Medvedjev kot tudi ruski predsednik Vladimir Putin, s čimer je Slovenija, čeprav je članica zveze Nato, dobila pečat najbolj prorusko usmerjene evropske države.

Marjan Šarec in Dmitrij Medvedjev (Foto: Russia Beyond)

Prav tako so veliki rusofili zlasti v stranki Socialnih demokratov in njenem podmladku – Mladem forumu. Medtem ko doslej še niso bili spodobni protestirati pred ruskim veleposlaništvom zaradi kršenja človekovih pravic, zlasti v primeru zastrupitve opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, so drugače precej glasni, ko gre za zaščito človekovih pravic. Obenem ne zamudijo priložnosti za druženje s tistimi, ki simbolizirajo avtoritarno rusko oblast na Slovenskem. Spomnimo, kako Mladi forum SD ni zamudil priložnosti za obisk ruskega veleposlaništva v Ljubljani.

Ruski in nekdanji slovenski zunanji minister Sergej Lavrov in Karel Erjavec (Foto: STA)
Predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev in Miro Cerar pri ruski kapelici (Foto: STA)
Mladi forum SD na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani. (Foto: družbena omrežja)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...

[Poskus atentata] Trump: “Neverjetno je, da se kaj takega lahko zgodi v naši državi”

Včeraj popoldne je na Trumpovem volilnem shodu v Butlerju...