Kazahstanske oblasti na novo pridržale 1700 ljudi, skupno že več kot 10 tisoč

Datum:

V kazahstanskem glavnem mestu in središču nedavnega protivladnega upora v Almati je bilo pridržanih še 1700 ljudi, ki so jih oblasti označile za roparje in druge kriminalce. Zagovorniki človekovih pravic so vlado pozvali, naj vsem pridržanim protestnikom zagotovi pošteno sojenje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kako brutalno je oblast obračunala s protestniki, povedo številke o pridržanih. Po državi naj bi bilo po nekaterih podatkih skupno pridržanih več kot 10 tisoč oseb. Razmere se počasi umirjajo, saj so oblasti zatrle nemire.

Nasilni protesti, ki jih je spodbudila občutna rast cen goriva, revščina in korupcija, so izbruhnili pred več kot enim tednom. Iz zahodnih podeželskih območij so se nemiri hitro razširili v večja mesta vključno z največjim kazahstanskim mestom Almati, kjer je prišlo do ostrih spopadov med protestniki in policisti.

Demonstracije je zatrla vojska
Predsednik Kasim-Žomart Tokajev je nemire označil za poskus državnega udara, ki je bil voden iz tujine. Nato je vzpostavil novo vlado in ukazal vojski, naj zatre nadaljnje demonstracije. Po ocenah poznavalcev je predsednik krizo izkoristil tudi za to, da je “zvezal roke” svojemu predhodniku in mentorju, dolgoletnemu kazahstanskemu voditelju Nursultanu Nazarbajevu. Ta je namreč tudi po umiku z vrha države leta 2019 doslej veljal za najmočnejšega politika v državi. Še vedno pa ni jasno, kdo so bili oboroženi uporniki, ki so vdrli v upravne stavbe in policijske postaje po vsej državi. Tokajev jih je večkrat označil za teroriste, ni pa navedel nobenih podrobnosti, še poroča STA.

Foto: epa

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...