Mramor si je dodatke izmislil sam, Cerar pa jih je hotel celo uzakoniti

Datum:

Finančni minister Dušan Mramor ni bil le prejemnik spornih dodatkov za stalno pripravljenost profesorjev, ampak jih je kot dekan Ekonomske fakultete in predsednik upravnega odbora Univerze v Ljubljani tudi sam uvedel. Takrat mu je nasprotoval glavni tajnik Mirko Pečarič, ki pa je moral zaradi tega tudi oditi. Bratuškova je želela dodatke ukiniti, Cerar pa celo uzakoniti. 

                   

Kot poroča Požareport, si finančni minister Dušan Mramor spornih nezakonitih dodatkov za stalno pripravljenost ni le izplačeval, pač pa jih je tudi sam izumil, predlagal in kot dekan Ekonomske fakultete ter predsednik upravnega odbora Univerze v Ljubljani leta 2009 tudi izsilil njihovo uveljavitev. Le-to je dovolil takratni rektor univerze Stanislav Pejovnik, Mramorju pa je močno nasprotoval takratni glavni tajnik univerze Mirko Pečarič, sicer aktiven član Socialnih demokratov.

Pečarič nasprotoval Mramorju, zato je moral oditi
Zaradi nasprotovanja Mramorju pa je Pečarič moral odstopiti. Nasprotoval mu je namreč vsaj glede treh zahtev. Ni se strinjal z ustanovitvijo tako imenovanega Centra odličnosti Ekonomske fakultete, s katerim bi naredili posebno podjetje za vse tržne prihodke fakultete, na javna sredstva pa bi ostale vezane le plače zaposlenih. Nasprotoval je tudi temu, da bi Mramorjevo dekansko plačo plačevala univerza, in ne fakulteta. Kot zadnje pa se ni strinjal z uvedbo dodatka za stalno pripravljenost, ki ga je predlagal Mramor. Dekan Pejovnik se je v tem sporu postavil na Mramorjevo stran, Pečarič pa je moral oditi.

Vlada Bratuškove je želela dodatke ukiniti
Ko je vlado prevzela Alenka Bratušek, je sekretar na ministrstvu za izobraževanje postal prav Pečarič. Takoj je začel pripravljati nov Zakon o visokem šolstvu, kot to zahteva odločba ustavnega sodišča, z njim pa bi odpravili nekatere anomalije, med drugim tudi dodatke za stalno pripravljenost. Nasprotnika tega zakona sta bila predvsem Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) in pa študentska skupina Iskra, ki danes ne zahtevata Mramorjevega odstopa. Ko bi vlada morala predlog zakona v celoti uskladiti, pa je Bratuškova odstopila, vlada pa se je zamenjala.

Cerarjeva vlada želela dodatke za stalno pripravljenost uzakoniti
Ko je vlado prevzel Miro Cerar, se je SMC na vse pretege trudil, da Socialni demokrati ne bi prevzeli resorja za izobraževanje. Na mesto ministrice za izobraževanje so nastavili Mramorjevo kolegico Stanko Setnikar Cankar, ki je tudi sama prejemala neupravičene dodatke. Ta je seveda pripravljen zakon takoj zavrgla in začela pripravljati novega, s katerim naj bi dodatke za stalno pripravljenost celo uzakonili. Tudi sedanja ministrica Maja Makovec Brenčič je bivša kolegica ministra Mramorja, hkrati pa je tudi predsednica sveta NAKVIS, neodvisne institucije za kakovost v visokem šolstvu.

Čeprav je že pred petimi leti ustavno sodišče naložilo, da je potrebno sprejeti nov Zakon o visokem šolstvu, pa po letu ministrovanja Makovec Brenčičeve še vedno ni bil sprejet noben zakon s tega področja.

M. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...