Muslimani ogorčeni: Na Danskem pogoj za pridobitev državljanstva po novem tudi rokovanje z uradnim predstavnikom

Datum:

Danski zakonodajalci so odobrili predlog, da se mora kandidat za dansko državljanstvo med ceremonijo naturalizacije tudi rokovati z uradnim predstavnikom. Kritiki menijo, da tak zakon diskriminira muslimane, ki se ne želijo rokovati z “neverniki”.

                   

Novi zakon, ki ga je sprejela manjšinska konservativna danska vlada, od vseh, ki se prijavljajo za dansko državljanstvo, po poročanju RT zahteva, da izkažejo dolžno spoštovanje uradni osebi s stiskom roke.

Kritiki sprejetega zakona trdijo, da ta diskriminira muslimane, saj naj bi bilo rokovanje “diskriminatorna” in “nepotrebna formalnost”. Spremembe v ceremoniji podelitve državljanstva bodo stopile v veljavo s 1. januarjem. Nekateri župani so že začeli protestirati.

Ko si v Rimu, delaj kakor Rimljani
Danska ministrica za integracijo Inger Stojberg je zavrnila kritike in vztraja, da je rokovanje “popolnoma naraven del ceremonije”. Oglasil se je tudi Hizb ut-Tahrir, tiskovni predstavnik islamistične skupine, ki javno podpira oblikovanje kalifata, ki je povedal, da če bi se tudi sam moral rokovati z Danci, da bi postal danski državljan, nikoli ne bi postal danski državljan.

Muslimanski protesti na Danskem (Vir: Twitter)

“In ravno to je tisto, kar želimo doseči s ceremonijo naturalizacije,” je njegovo izjavo komentirala ministrica Stojbergova. Rdeči trak, ki se bo uporabljal v ceremoniji, bo stal 325 evrov, zaradi česar bo cena podelitve državljanstva za kandidate znašala 160 evrov.

“Ko pomislite, da prejemate dar danskega državljanstva, mislim, da sploh ni tako drago. Mislim, da je to izredno velik in dragocen dar,” je zvišanje cene za pridobitev državljanstva komentiral predstavnik za stike z javnostjo Ljudske stranke Christian Langball.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...