Na današnji dan pred 32. leti ustanovljen Odbor za varstvo človekovih pravic – eden najpomembnejših mejnikov na poti Slovenije v samostojnost

Datum:

Z aretacijama Janeza Janše in Ivana Borštnerja se je pričel proces JBTZ, ki je zanetil iskro slovenske pomladi in sprožil dogodke, ki so tlakovali pot v samostojno in suvereno državo slovenskega naroda. Nekaj dni po aretaciji Janše in Borštnerja je bil 3. junija 1988 ustanovljen Odbor za varstvo pravic Janeza Janše, ki se je 6. junija 1988 preimenoval v Odbor za varstvo človekovih pravic in postal eden najpomembnejših mejnikov na poti Slovenije v samostojnost.

                   

Dobro leto in pol pred padcem Berlinskega zidu je totalitarni jugoslovanski režim sprožil zrežiran sodni proces, na podlagi katerega je želel zatreti demokratične želje slovenskega naroda po spremembi politične ureditve in kasneje lastni državi. Služba državne varnosti pod nadzorom predsednika CK ZKS in Komiteja za SLO in DS Milana Kučana in varnostna služba JLA pod nadzorom člana PSFRJ Staneta Dolanca, sta 31. maja 1988 aretirali  Janšo, publicista in aktivista novih družbenih gibanj ter Borštnerja, slovenskega podčastnika v JLA.

Želja po ohranitvi represivnega komunističnega sistema je bila ogromna
Pred tem je Služba državne varnosti v podjetju Mikro Ade opravila tajno preiskavo in našla nekaj listov vojaških dokumentov ter magnetogram razprave 72. seje Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije, kar je zadoščalo za aretacije. Magnetogram razprave 72. seje Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije je jasno razkril vso histerijo nekdanjega totalitarnega jugoslovanskega režima. Strah pred razvojem demokratičnih procesov v Sloveniji in vse večji pritiski po spremembi političnega sistema so pri Partiji sprožili obrambni mehanizem. Želja po ohranitvi represivnega komunističnega sistema je bila ogromna, ta obstaja še danes. Iz magnetograma razprave, ki je bil podlaga za nastanek članka “Noč dolgih nožev”, je razvidna potreba po utišanju in aretacijah nekaterih posameznikov s “protirevolucionarnimi” vsebinami. Nekaj dni po prvih aretacijah je slovenska tajna policija aretirala in zaprla takratnega notranjepolitičnega urednika Mladine Davida Tasića, medtem ko odgovornega urednika Mladine Francija Zavrla niso zaprli in se je lahko branil s prostosti.

Aretacija Janeza Janše. (Foto: Tone Stojko)

Zrežiran sodni proces je med slovenskim narodom sprožil obilico nezadovoljstva, kar je povzročilo spontane demonstracije in proteste ter ustanovitev Odbora za varstvo pravic Janše, ki se je po aretacijah ostalih akterjev v procesu JBTZ preimenoval v Odbor za varstvo človekovih pravic. Odbor je organiziral različne oblike manifestacije v podporo četverici, tudi protestno zborovanje na Kongresnem trgu v Ljubljani junija 1988, na katerem se je zbralo dobrih 30 tisoč ljudi. V času delovanja je Odbor postal najmočnejša organizacija civilne družbe slovenske pomladi in nasploh v novejši slovenski zgodovini. Med procesom proti četverici je Odbor zahteval, da se obtoženim omogoči obramba s prostosti in s civilnim zastopnikom. Prav tako so zahtevali, da se sodni proces odvija v našem maternem jeziku in javno. Vseskozi so tudi opozarjali na pravne kršitve postopka.

Odbor je aktivno deloval do prvih večstrankarskih volitev po II. svetovni vojni v Sloveniji in je med tem časom postal gonilo politično družbenih sprememb ob koncu 80-ih in začetku 90-ih let prejšnjega stoletja. Povzročil je vihar, ki je zanetil iskro slovenske pomladi in pospešil demokratizacijo slovenske družbe ter okrepil osamosvojitvene težnje slovenskega naroda. Z združevanjem širokega spektra civilne družbe je Odbor postavil temelje za spoštovanje človekovih, državljanskih in nacionalnih svoboščin ter osvetlil resnico represivnega jugoslovanskega sistema.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...