Na Finskem je zmagala desnosredinska opcija iz družine EPP

Datum:

Na Finskem so potekale parlamentarne volitve, na katerih so zmagali konservativci iz Stranke nacionalne koalicije, ki jih vodi Petteri Orpo. Stranka spada v evropsko družino desnosredinskih strank EPP. Poraženka volitev je znana evropska političarka Sanna Marin iz vrst socialdemokratov, ki se je na evropskem parketu proslavila z odločnim nasprotovanjem ruski agresiji in vstopu Finske v Severnoatlantsko zavezništvo. Tekma je bila izrazito tesna. “Dobili smo največji mandat,” se je na rezultate odzval Orpo, katerega stranka je pridobila 20,8 odstotka finskih glasov. Drugo mesto so zasedli populisti z 20,1 odstotka glasov. Tretje največje število glasov so pridobili Socialni demokrati Sanne Marin z 19,9 odstotka glasov, ki je z rezultatom izboljšala število sedežev v finskem parlamentu. 

“Mislim, da si Finci želijo spremembe. Hočejo spremembe in zdaj bom odprl pogajanja z vsemi stranmi,” je rezultat volitev komentiral Petteri Orpo. Poraženka volitev Sanna Marin je dejala: “Čestitke zmagovalcu volitev, čestitke Nacionalni koalicijski stranki, čestitke Finski stranki. Demokracija je spregovorila.” 

Orpo bo moral za formiranje koalicije zbrati 100 sedežev v parlamentu, ki šteje 200 sedežev. Pri tem bo imel dve možnosti. Ali se bo povezal s Stranko Fincev Rikke Purra, lahko pa oblikuje tudi veliko koalicijo s Socialdemokrati. Koalicija s Stranko Fincev bi se lahko izkazala za težavno, saj je ta polna neizkušenih parlamentarcev s stališči, ki so zelo oddaljena od sredine, po drugi strani pa se tudi Sanna Marin doslej ni izrekla o tem, ali je sploh pripravljena sodelovati s konzervativci. Izhaja namreč iz levega roba stranke in je zaradi tega nenaklonjena, poroča BBC.

Rikke Purra iz Stranke Fincev, vodja Socialnih demokratov Sanna Marin in predsednik Stranke nacionalne koalicije Petteri Orpo. (Vir: epa)

Tri stranke, ki so se potegovale za zmago, so bile izrazito blizu v tednih pred glasovanjem. Zunanja politika kljub tektonskim spremembam, ki jih je izpeljala Marinova, niso bile glavna tema volitev. Vstop v zvezo Nato so namreč podprle vse “mainstream” stranke, ki pa so imele različne poglede na vodenje ekonomije in državnih financ. Evropa lahko pričakuje EU naklonjenega politika s sredinskimi prepričanji, ki poudarja pomen ekonomske politike. Orpo je vsekakor manj razburljiv kot Sanna Marin, ki je preteklo leto razburjala finsko javnost, ko so se v javnih občilih znašli njeni privatni posnetki z zabave.

Največji poraženke finskih volitev so stranke trenutne koalicije Stranka center, Levo zavezništvo in Zeleni, ki so vsi utrpeli hude izgube.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...