Na Hrvaškem beležijo rekordno število okužb, v Veliki Britaniji imajo zaskrbljujoče stanje hospitalizacij

Datum:

Iz sosednje Hrvaške zopet poročajo o rekordnem številu zaznanih okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo kar 45 odstotkov vseh testov, največ okužb pa je bilo zaznanih v starostni skupini od 20 do 29 let. Ker je prišlo do sunkovitega porasta, je pričela oblast razmišljati o dodatnih ukrepih za zajezitev virusa. V Veliki Britaniji medtem beležijo najvišje število bolnikov s covidom od 19. februarja lani. Britanski premier Boris Johnson pa svari, da se v državi soočajo z najhitrejšim porastom primerov covida doslej. V Indiji so v teh dneh zabeležili prvo smrtno žrtev zaradi nove različice virusa omikron. 

Že v sredo so na Hrvaškem poročali o rekordnem številu okužb (8587 novih okužb), ki pa je bil zopet presežen. Hrvaški Jutranji list poroča, da naj bi se razmišljalo predvsem o prepovedi množičnih zbiranj in skrajšanju delovnega časa gostinskih lokalov do 22. ure. Novi ukrepi pa naj ne bi bili v veljavi le za obalo, ampak za celotno državo, saj je povsod prišlo do porasta okužb s covidom. Za lažjo primerjavo: pred tednom dni je bilo potrjenih 5958 novih okužb na dnevni ravni, pred štirinajstimi dnevi pa 3831 okužb.

Vsakih devet dni se število bolnišničnih sprejemov podvoji
V Veliki Britaniji je situacija v bolnišnicah zaradi covida resna, saj so zabeležili najvišje število hospitaliziranih zaradi covida od 19. februarja lani. V torek je bilo namreč po podatkih vlade 17.276 covidnih bolnikov, ki so se zdravili v bolnišnicah, kar je 58 odstotkov več v primerjavi s prejšnjim tednom. Vsakih devet dni se po besedah premierja Borisa Johnsona število bolnišničnih sprejemov podvoji. V državi se soočajo z najhitrejšim porastom primerov covida doslej.

Sodeč po nedavnih razpoložljivih podatkih glede sprejemov v bolnišnice je bilo do 28. decembra sprejetih 2258 covidnih bolnikov. To je kar 83 odstotkov več kot teden dni pred tem. Največ covidnih bolnikov je bilo sicer tekom drugega vala epidemije hospitaliziranih 12. januarja lani (4583). Preko 20 britanskih bolnišnic je na račun pomanjkanja osebja že razglasilo kritične razmere.

Foto: epa

Porast okužb tudi v Franciji, Italiji, v Nemčiji vedno več omikrona
Zadnji dostopni podatki glede covida v Franciji, ki so bili sporočeni včeraj pozno popoldan, ravno tako niso spodbudni. Zabeležili so namreč rekordno število okužb, in sicer 335 tisoč. Pred tem število pozitivnih testov še ni preseglo številke 300 tisoč. O prejšnjem rekordu so sicer poročali v torek, ko so zabeležili 272 tisoč okužb. Skokovit porast okužb pa na račun omikrona beležijo tudi v Italiji. V zadnjem dnevu so namreč potrdili 189.109 okužb z novim koronavirusom, kar predstavlja rekordno število okužb, potem ko so že v torek poročali o več kot 170 tisoč okužbah, poroča STA. Od začetka epidemije so skupno potrdili preko 6,5 milijona okužb, umrlo pa je 138.045 covidnih bolnikov, navaja italijansko ministrstvo za zdravje. Tamkajšnja vlada je v sredo zvečer med drugim sprejela obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse, ki so starejši od 50 let. Kot pravijo, želijo s tem doseči zmanjšanje pritiska na bolnišnice.

Institut Roberta Kocha, nemška državna agencija za nadzor bolezni, je v zadnjih 24 urah poročala o 8.916 novih primerih omikrona, s čimer je skupno število okužb z novo različico naraslo na 51.472. Podatki kažejo, da se omikron v Nemčiji hitro širi, vendar ostajajo hospitalizacije razmeroma nizke, so pokazali četrtkovi uradni podatki. Doslej je po uradnih podatkih umrlo 15 ljudi po okužbi z omikronom. Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach je dejal, da medtem ko podatki kažejo, da nova različica povzroča manj hude bolezni in manj smrti, so tisti, ki niso cepljeni, izpostavljeni povečanemu tveganju. V sredo je tako ponovil svoj poziv necepljenim, naj brez odlašanja gredo po prvi odmerek cepiva, pri čemer je poudaril, da cepljenje zmanjšuje tveganje, da bi resno zboleli za virusom, poroča Anadolu Agency.

Foto: epa

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...