Na Hrvaškem pozivi za napotitev vojske in postavitev žičnate ograje na meji z BiH

Datum:

Poslanska skupina Hrvaških suverenistov meni, da mora Hrvaška glede na vse večji priliv nezakonitih migrantov in vse pogostejše incidente na mejo z BiH in Srbijo nujno napotiti vojsko in začeti postavljati tudi žico, da bi zavarovala svoje meje in zunanje meje Evropske unije,” so v četrtek sporočili iz hrvaške stranke hrvaških suverenistov.

                   

Hrvaška stranka suverenistov zaradi vse večjega števila nezakonitih migrantov zahteva, da Hrvaška na mejo z Bosno in Hercegovino ter Srbijo pošlje vojsko in začne postavljati žičnato ograjo. Da vprašanja ilegalnih migracij ne bodo rešili brez radikalnih ukrepov, po njihovi oceni dokazuje tudi sredin strelski incident na meji z BiH. Dodali so, da je zaradi vse večjega priliva nezakonitih migrantov tudi vse več incidentov, zato so po njihovi oceni nujni radikalni ukrepi. Hrvaški suverenisti so poziv objavili dan po tem, ko so hrvaški policisti zavrnili skupino nezakonitih migrantov v karlovški županiji na meji z BiH, nato pa slišali streljanje, kar so tudi prijavili.

Iz karlovške policijske uprave so po incidentu sporočili, da v zadnjem času opažajo določeno nervozo med tihotapci in migranti na drugi strani meje, saj med njimi lahko izbruhnejo konflikti, če ne morejo čez mejo. Ugotovitve policije je ponovil tudi hrvaški notranji minister Davor Božinović. Obenem je ocenil, da bi bilo povečano število nezakonitih poskusov prehoda meje manjše, če bi na drugi strani “obstajalo aktivnejše delovanje policije“. Spomnil je, da ima hrvaška policija s slovenskimi kolegi vsak dan obhode mešanih patrulj, v primeru BiH pa jih je veliko manj.

Bo Hrvaška postavila ograjo na mejo z Bosno in Hercegovino?

Število migrantov na Hrvaškem, ki je od 1. januarja članica schengenskega območja, se je letos povečalo za 170 odstotkov, navaja STA. Največ jih je prav v karlovški županiji, kjer vstopajo v državo iz BiH. Tu so v prvih osmih mesecih kazensko ovadili že 284 tihotapcev migrantov. Hrvaško mejo sicer varuje 6700 policistov. Najdaljšo mejo ima Hrvaška z BiH, od koder po t. i. zahodnobalkanski poti pride največ migrantov.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...