Sodna zmaga za Thompsona: Še naprej bo lahko nemoteno vzklikal “za dom pripravljeni”!

Datum:

Hrvaško visoko sodišče za prekrške je danes odločilo, da geslo “Za dom spremni” na začetku pesmi Bojna Čavoglave kontroverznega pevca Marka Perkovića – Thompsona ni prekršek. Današnja odločitev naj bi določila sodno prakso v morebitnih novih podobnih primerih zoper Thompsona. Geslo je med drugim uporabljala hrvaška vojska v vojni za neodvisnost Hrvaške.

                   

Na današnji seji visokega sodišča za prekrške je 20 sodnikov med drugim odločalo o nepopolnih in različnih pojasnilih pravnih norm v primeru izvedbe sporne pesmi glede na hrvaški zakon o prekrških zoper javni red in mir. Hrvaška sodišča za prekrške so v preteklih nekaj letih različno odločala o spornih izvedbah Perkovićeve pesmi, ki je nastala med vojno na Hrvaškem.

Na visokem sodišču za prekrške so danes razpravljali o načelu zakonitosti kot tudi o uravnoteženosti sodne prakse glede na stališča o spornem geslu v pesmi Bojna Čavoglave, ki so izražena v primerih ovadb proti Perkoviću na hrvaških sodiščih za prekrške, so zapisali na spletni strani sodišča.

Thompson bo še naprej lahko nemoteno vzklikal “za dom pripravljeni”
Med glasovanjem je 15 sodnikov menilo, da Perkovićevega vzklikanja gesla na začetku pesmi ni možno obravnavati, kot je opisano v 5. členu hrvaškega zakona o javnem redu in miru. Gre za člen, ki določa, da “tisti, ki na javnem mestu z izvajanjem, predvajanjem pesmi, skladb in besedil ali s posedovanjem ali izpostavljanjem simbolov, tekstov, slik, risb, kali javni red in mir“. V današnjem sporočilu na spletni strani sodišča niso podrobneje pojasnili svoje odločitve. Dodali so, da so odločali zgolj v primerih dveh ovadb šibeniške policije proti Thompsonu zaradi koncertne izvedbe pesmi leta 2016, ki sta lani dobili sodni epilog z oprostitvijo Perkovića.

Foto: STA

Stališče sodnikov naj bo smerokaz tudi za morebitne podobne primere, ki so povezani s spornim uvodnim vzklikom v Perkovićevi pesmi, piše STA. Tako bo lahko Thompson na svojih koncertih še naprej nemoteno vzklikal “Za dom spremni”, navajajo hrvaški mediji.

Odločitev sodišča je pozdravil Perkovićev odvetnik Davorin Karačić, ki v geslu ne vidi nič spornega. Trdi, da gre za bojni klic, ki ga je uporabljala hrvaška vojska v nedavni vojni, je poročal hrvaški radio.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Izginila brez sledu, nazadnje so jo videli v nedeljo ob Kolpi

Od nedelje, od 16. ure, je pogrešana Nuša Krhin...

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...