Halo? Cerar zmerja policiste, da so sramota naše države

Datum:

V času migrantske krize v državi in terorističnih napadov po Evropi se je začela stavka policistov, saj kljub dolgotrajnim pogajanjem z vlado niso dosegli dogovora. V kolikor vlada ne bo upoštevala njihovih predlogov, imajo v obeh sindikatih pripravljene številne stavkovne aktivnosti, je zjutraj pred vlado opozoril Zoran Petrovič.

Zoran Petrovič na levi in Radivoj Uroševič na desni (foto: N. K.)
Zoran Petrovič na levi in Radivoj Uroševič na desni. (Foto: N. K.)

“Vlada naj izpolni tisto, kar je bilo že davno obljubljeno in kar so nam dolžni,” je ob začetku stavke povedal Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije. Popoldne pričakujejo resen pogajalski predlog s strani vlade. “Z ukrepi ne želimo prizadeti varnosti države in državljanov, vendar bo stopnjevanje aktivnosti odvisno od vlade. Očitno na njihovi strani ni dovolj volje, da bi prišlo do izpolnitve stavkovnih zahtev,” je kolega dopolnil predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič.

Ureditev plač, ustrezna oprema in skrb za zdravje
Zahteve policistov so med drugim: ureditev plač, zagotovitev ustrezne opreme ter skrb za varnost in zdravje pri delu. Pričakujejo tudi povečanje števila zaposlenih. “Vlada mora spremeniti kadrovski načrt, saj je trenutna situacija zelo realen pokazatelj, da je v Sloveniji policistov in policistk enostavno premalo. Naše zahteve so vezane predvsem na tisto, kar bi že moralo biti izpolnjeno,” je izpostavil Uroševič.

Morda vas zanima tudi: Kdaj policist migrantom lahko zavpije: “Stoj, policija, streljal bom!”

Kako bo v času stavke potekalo delo policistov?
Po besedah Petroviča stavka formalno sledi tistemu, kar je zapisano v zakonu. Imajo pa pripravljene tudi ukrepe, ki jih bodo izvajali v skrajni sili, če vlada ne bo upoštevala njihovih predlogov. “Pričakujemo opredelitev do vseh predlogov in resen pristop k pogajanjem. Do stavke je očitno moralo priti, to je izbira vlade in njena odgovornost, prav tako pa bo vlada nosila vso odgovornost za posledice, ki bodo nastale v času stavke,” je še dodal.

 

Sindikati sicer zahtevajo uresničitev obljub, ki so jim jih dale že prejšnje vlade. Med drugim pričakujejo dvig plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo preseženih ur, opozarjajo pa na neurejen status in neustrezno opremo policistov. Prizadevajo si tudi za poseben dodatek zaradi omejitve članstva v političnih strankah in dodatek zaradi specifičnih dolžnosti, ki jih imajo policisti ob vsakem času.

Cerar: To je sramota
Premier Miro Cerar je tekom pogajanj sicer priznal, da so zahteve policistov na nek način legitimne, saj se je pri njih dolgo varčevalo, vendar pa je stavko danes označil za neodgovorno in nedostojno. “Edini v Evropi smo, kjer policija stavka, in to je sramota,” je danes dejal Cerar, ki je ne le razočaran, pač pa tudi ogorčen. “Gre za izsiljevanje naše države, na kar ne bom pristal ne glede na posledice,” je bil oster Cerar.

Je pa vlada danes sklenila, da bo pogajanja s sindikatoma nadaljevala.

Policijski stavkovni odbor je zaradi Cerarjeve izjave že zahteval opravičilo vsem policistom in javnosti.

Generalni direktor policije Marjan Fank pa je pojasnil, da aktualne razmere od vseh vključenih zahtevajo poln angažma in odgovorno družbeno delovanje, nikakor pa to ni čas za merjenje moči. “V napetih varnostnih razmerah ni čas za napete izjave niti dejanja,” je poudaril.

Za varnost bo poskrbljeno
Kljub stavki bodo policisti določene obveznosti glede na Zakon o organiziranosti in delu v policiji morali izpeljati normalno. Med stavko so dolžni varovati življenja, osebno varnost ljudi in premoženja, preprečevati, odkrivati in preiskovati kazniva dejanja, odkrivati in prijemati storilce kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter jih izročati pristojnim organom.

Prav tako morajo policisti tudi v času stavke varovati določene osebe, organe, objekte, prostore in okoliše državnih organov, vzdrževati javni red, nadzirati in urejati promet na javnih cestah, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih. Vse navedene naloge so policisti po zakonodaji dolžni opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih.

A. D., N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo...

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...

[Video] Zakaj Tina Gaber redno uporablja vladno parkirišče za svoje luksuzno vozilo?

Že od samega začetka razmerja s premierjem Robertom Golobom...