Na Poljskem najsrditejši kmečki upor doslej!

Datum:

Zadnje tedne so se kmečki protesti odvijali po številnih evropskih državah. Še posebej glasni so bili v Nemčiji in Bruslju. S Poljske pa prihajajo vesti o najbolj nasilnih kmečkih protestih doslej. Kmečki punti so odraz izjemnega nezadovoljstva z vladno politiko premierja Donalda Tuska in bruseljsko politiko. 

                   

Na Poljskem se je v sredo odvijal najbolj nasilen kmečki punt doslej. Nekateri udeleženci so zaradi izjemnega nezadovoljstva nad domačo in evropsko politiko v policijo metali kamenje ter skušali prebiti ovire okoli parlamenta, pri čemer je bilo ranjenih več policistov, poroča Euronews.

Kmetje besnijo zaradi zelene politike EU in uvoza ukrajinske hrane
Policija pa se je nad protestniki znesla s solzivcem in pridržala več kot deset oseb. Prav tako je razjarjenim protestnikom preprečila, da bi prodrli do Sejma – poljskega parlamenta. Kmetje so izražali jezo zaradi zgrešene podnebne politike EU in uvoza hrane iz Ukrajine.

Poljski kmetje so v konjsko kletko zaprli aktualnega premierja Donalda Tuska in predsednico Komisije Ursulo von der Leyen. (Foto: epa)

Za nasilje odgovorni posamezni provokatorji
V zadnjih tednih je bilo v skupnosti EU držav veliko podobnih protestov, vendar pa se je ta od njih nedvomno razlikoval po agresivnejšem nastopu poljskih kmetovalcev in njihovih podpornikov. Res pa je, da naj bi bili za nasilje odgovorni posamezni provokatorji.

Kmečki protesti na Poljskem, 6. 3. 2024, v bližini Varšave poljski kmetje blokirajo cesto. (Foto: epa)

Na tisoče demonstrantov pred uradom premierja Donalda Tuska
Znano je tudi, da so kmetje s traktorji blokirali prometnice, ki vodijo v prestolnico, na tisoče njihovih privržencev pa se je zbralo pred uradom predsednika vlade Donalda Tuska, preden so se odpravili proti parlamentu. Nekateri so tudi oskrunili EU zastave in zažgali krsto z napisom “kmet”. Protestov so se sicer udeležili še rudarji, gozdarji, lovci in drugi podporniki.

Foto: epa

Trobljenje, petarde, dimne bombe in goreče pnevmatike
Mnogi med njimi so glasno trobili, metali petarde in dimne bombe ter zažigali gume. Protestniki sicer zahtevajo umik Evropskega zelenega dogovora, ki od kmetov terja manjšo porabo kemikalij. Ravno tako zahtevajo zaprtje ukrajinsko-poljske meje, da bi ustavili uvoz ukrajinskih prehrambnih izdelkov, ki po besedah ​​kmetov znižujejo tržne cene in ogrožajo poljski kmetijski sektor.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...