Na POP TV razburili gledalce kot še nikoli: Ali je Mitja Okorn režiser skrajne desnice?!

Datum:

Ni človeka, ki bi lahko zanikal dejstvo, da Mitja Okorn predstavlja najbolj uspešnega slovenskega režiserja. Ker pa je Okorn sprejel izziv in režiral film Zdravljica, ki je bil premierno predstavljen ob 30. obletnici samostojne Slovenije, se je znašel na tnalu tistih, ki so sovražno naperjeni proti vladi Janeza Janše. Na POP TV so šli tako daleč, da so se pričeli spraševati, če je Okorn režiser skrajne desnice. Pasica z napisom “Ali je Mitja Okorn režiser skrajne desnice?” je marsikoga razburila.

V celotni zadevi gre za promocijski film predsedovanja Slovenije Svetu EU ob glasbeni podlagi Zdravljice, ki prikazuje pot od II. svetovne vojne do osamosvojitve države. “S filmom sem želel prikazati, kako daleč smo prišli od druge svetovne vojne vse do danes, koliko lepih stvari smo naredili, kako smo se združili in kako tega ne smemo imeti za samoumevno, saj lahko jutri vse to izgubimo,” je povedal režiser Mitja Okorn v studiu 24ur Zvečer.

“Med drugim smo lahko prebrali, da lahko posname še cel kup povprečnih, nezanimivih filmov, ampak za vedno bo izstopal kot režiser skrajne desnice,” so glede Okornovega filma med drugim poročali na 24ur. Marsikoga je problematiziranje dejstva, da je Okorn sprejel vlogo režiserja omenjenega filma, presenetilo, saj gre za film, katerega namen je prikazati domoljubje do države. Kakorkoli, nič več ne preseneča. Ko pride na oblast vlada, ki ni leva, napadi na njo in na vse, ki si drznejo z njo sodelovati, očitno postajajo nova “normala”.

Očitno pa je Okorn napade pričakoval, saj je dejal, da je bilo nekako predvidljivo, kakšne bodo reakcije. “Ne delim ljudi na leve in na desne. Vedno sem si želel režirati državno proslavo, kjer bi naredil zgodovino Slovenije skozi arhivske posnetke, ob spremljavi simfoničnega orkestra. Imel sem že pogovore, a nobena vlada do zdaj ni imela poguma, časa ali denarja in tega nikoli nismo naredili. Dokler me sedaj niso poklicali in rekli, da bi naredili Zdravljico z arhivskimi posnetki od začetka Evropske unije po drugi svetovni vojni do danes,” je izpostavil Okorn.

Foto: Printscreen

Usul se je kup kritik na račun POP TV poročanja
Pasica z napisom “Ali je Mitja Okorn režiser skrajne desnice?”, ki jo je bilo mogoče ugledati med prispevkom na POP TV, je sodeč po odzivih na družabnih omrežjih razburila marsikoga. Pojavili so se namreč odzivi v smislu: “@24UR, vas ni sram? Film za #Slovenija30 in izjemen uvod predsedovanja Slovenije Svetu EU z narodnim ponosom Zdravljico – vrhunska uglasbitev z emocionalnimi posnetki. Ker na oblasti ni levica, si takoj označen za režiserja “skrajne desnice”. Kdaj boste spoznali, da se oblast menja?”; “@24ur_com, in vi se imate za resen medij? @mitjaokorn je naredil mojstrovino, ki ne bi mogla biti bolj spravna in domoljubna. Daleč od tega, da bi diskreditiral in razdvajal. Vprašajte se kakšno odgovornost imate kot medij, ker očitno ne poznate meja”.

Image

“Provokacija 24ur. Mar že ni dovolj, da je moral v tujino? Če vam mojstrovina Mitje Okorna ni všeč, potem problem verjetno tiči nekje drugje. Namig: verjetno vaš odnos do domovine,” je kritično komentiral poslanec SDS Jure Ferjan. Za povprečnega diplomanta FDV je berlinski antifašistični zid nekaj levega, rušenje tega zidu pa nekaj skrajno desnega. Bolno!” pa je komentiral nekdanji minister Žiga Turk.

“Nehajmo se kregati, nehajmo biti skrajni desničarji, fašisti, komunisti, dajmo biti ponosni Slovenci, spoštujmo drugače misleče, druge države, kjer volijo drugače, želijo živeti drugače kot mi, spoštujmo se/…./”Zdravljica je lepa pesem, ki jo mogoče prevečkrat pojemo boječe, večkrat bi jo morali peti tako, kot Američani pojejo svojo Zdravljico, ponosno in domoljubno. To je bil zame izziv in vesel sem, da sem lahko to naredil,” so Okornove besede, ki bi si jih na POP TV morali vzeti v poduk, če bi želeli končno prispevati k združevanju, ne pa ločevanju, ki ga tako radi javno problematizirajo. Čas bi že bil.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Je Tina Gaber botrovala odstopu direktorja Zavoda RS za šolstvo?

Dolgoletni direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj je...