Zunanji minister Logar na pogovoru z ameriškim sekretarjem Blinknom

Datum:

V sklopu zasedanja globalne koalicije proti Daesh/ISIS, ki ga je organiziral italijanski zunanji minister Luigi di Maio, se je zunanji minister Anže Logar srečal tudi z ameriškim državnim sekretarjem Anthonyjem Blinknom. Potrdila sta nadaljevanje strateškega odnosa med državama in krepitev sodelovanja v luči globalnih izzivov.

                   

Zunanji minister dr. Anže Logar se je udeležil zasedanja globalne koalicije proti Daesh/ISIS, ki je bila ustanovljena septembra 2014. Tokratno zasedanje sta gostila italijanski minister za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Luigi di Maio in ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Logar je v svoji izjavi poudaril pomen okrepljenega sodelovanja držav Globalne koalicije in širše mednarodne skupnosti, saj se Daesh s svojim delovanjem uspešno prilagaja izgubam ozemlja in številnih svojih voditeljev. Ker Daesh nadaljuje mobilizacijo privržencev v različnih regijah sveta, predvsem v Sahelu in na širšem Bližnjem vzhodu, je minister izrekel dobrodošlico novim članicam iz teh regij.

Foto: Gov.si

Napovedal je, da bo Slovenija nadaljevala sodelovanje v operaciji Neomajna odločnost (Operation Inherent Resolve) in podpirala preostale aktivnosti koalicije in njenih partnerjev, predvsem Evropsko unijo in Nato. Slovenija ponuja humanitarno pomoč Iraku, Siriji in širši regiji. Tudi v vlogi predsedujoče Svetu Evropske unije bo Slovenija še naprej pomagala aktivnostim Globalne koalicije.

Foto: Gov.si

Logar se je srečal tudi z državnim sekretarjem ZDA Blinknom, s katerim sta potrdila nadaljevanje strateškega odnosa med državama in krepitev sodelovanja v luči globalnih izzivov. Sestal se je tudi z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom, s katerim sta izpostavila krepitev slovenskega prispevka v Natu in se strinjala o pomembnosti sodelovanja med Natom in Evropsko unijo. Ob robu zasedanj se je srečal še z vršilcem dolžnosti predsednika vlade Moldavije Aureliujem Cipcoijo. Ministra sta spregovorila o krepitvi bilateralnega sodelovanja, o sodelovanju z državami vzhodnega partnerstva in vrhu, ki bo potekal v času predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...