Na Švedskem aretirali ISIS teroristko – osumljena je celo grozot nad svojimi otroki

Datum:

Na Švedskem so zaradi suma sodelovanja pri resnih vojnih zločinih v Siriji aretirali 49-letnico. Osumljenka terorizma naj bi celo silila lastnega otroka, da postane otroški vojak.

Vojnih zločini, v katere je vpletena 49-letna islamska teroristka, naj bi se zgodili med leti 2013 in 2016 v Siriji, kamor je ženska odpotovala skupaj s svojimi petimi otroki, da bi se pridružila teroristom Islamske države.

Švedska tožilka Reena Devgun je po poročanju Breitbarta povedala, da teroristko med drugim obtožujejo, da je skupaj z drugimi silila otroka, mlajšega od 15 let, v položaj otroškega vojaka. “To je, kolikor je meni znano, prvič, da na švedskem sodišču obravnavamo primer otrok vojakov. Gre za nenavaden primer,” je priznala Devgunova.

Sinove silila k orožju, hčere prisilno poročila
Od petih otrok islamistke naj bi oba sinova umrla v Siriji, medtem ko je teroristki država ob njeni vrnitvi na Švedsko leta 2020 ostala dva otroka odvzela. Švedski mediji so celo objavili fotografije otrok, kjer pozirajo z orožjem, obstajale pa naj bi celo fotografije teh istih otrok, na katerih pozirajo z zmaličenimi trupli ubitih ljudi.

(Foto: SVT)

49-letno islamistko ravno tako obtožujejo, da je svoje hčere silila v poroko v Siriji. Mati vse obtožbe kategorična zavrača. Trdi, da so njeni otroci imeli v Islamski državi povsem normalno življenje. Ravno tako zavrača trditve o sodelovanju v vojnih zločinih. Gre za enega redkih primerov, v katerem so se švedske oblasti odločile za kazenski pregon terorističnih povratnikov.

Otroci ISIS teroristke (Foto: SVT)

Od prvega leta, ko so implementirali novi zakon, niso oblasti dobile niti ene prijave. Na mestu je vprašanje, zakaj so simpatizerje Islamske države, ki so prostovoljno šli v Sirijo, sploh sprejeli nazaj.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...

[Video] Čudovita novica – deček z redko boleznijo dosegel veliko zmago

8-letni Matjaž ima redko bolezen, imenovano "kongenitalni miastenični sindrom",...