Največ nenadzorovanih menedžerskih prevzemov je zakuhal Neven Borak, nekdanji Kučanov svetovalec

Datum:

Prejšnji teden so na Televiziji Slovenija predvajali dokumentarec z naslovom Bančna luknja, ki je med drugim razkril nekatere podrobnosti iz ugotovitev, ki jih je javnosti prva predstavila preiskovalna komisija poslanca Slovenske demokratske stranke Anžeta Logarja. Med drugim je bilo v dokumentarcu govora tudi o Agenciji za trg vrednostnih papirjev, ki je izdajala dovoljenja po tekočem traku, v petih letih okoli 200 dovoljenj, največ v času, ko je agencijo vodil Neven Borak. Prva vlada Janeza Janše je konec leta 2007 napovedala brezkompromisen obračun z menedžerji in z zakonom o prevzemih prepovedala zavarovanje menedžerskih kreditov z zastavo delnic prevzetega podjetja. V dokumentarcu je nastopil tudi Borak sam in navedel cel kup izgovorov, zakaj da kot šef agencije ni storil ničesar narobe.

                   

“Zakon o prevzemih ni bil namenjen temu, da bi preprečeval prevzeme, ampak je samo določal pogoje, kdaj in kdo mora dati prevzemno ponudbo, komu jo mora dati in kakšno ceno mora dati. Zakon je čutil interese malih delničarjev. To je bila vloga agencija, ne v tem, da bi pospeševala ali zavirala, ampak da bi samo prekontrolirala, ali je prevzemna ponudba sestavljena in oblikovana tako, kot je zakon zahteval,” je povedal Neven Borak.

A kljub milijardam kreditov za menedžerske prevzeme, zavarovanih z delnicami prevzetih podjetij, banke niso bile tako prijazne do vseh. Običajni državljani so za zavarovanje še vedno morali zagotoviti zajetno premoženje, navadni podjetniki tudi. Če torej niso bili del menedžerske elite, so veljala povsem drugačna pravila.

Milan Kučan (foto: Nova24TV).

Borak v času osamosvojitve pisal za Dnevnik pod psevdonimom Veno Karbone
A kdo je pravzaprav Neven Borak, ki je kot šef Agencije za trg vrednostnih papirjev odobril na stotine dovoljenj, ki so botrovala menedžerskim prevzemom? Gre za nekdanjega svetovalca predsednika predsedstva Slovenije Milana Kučana. Pa tudi tistega slavnega psevdonim-kolumnista, ki je imel v času osamosvajanja in vojne vihre svojo rubriko v časniku Dnevnik. Njegova pisanja so bila usmerjena proti osamosvojitvi Slovenije od Jugoslavije in gospodarsko protislovensko naravnana. Ključni možje slovenske osamosvojitve so kar nekaj časa ugotavljali, kdo se skriva za psevdonimom Veno Karbone, dokler niso uvideli, da se za tem lažnim imenom skriva Neven Borak.

Naj spomnimo. Neven Borak je danes univerzitetni profesor ekonomije na Fakulteti za komercialne in poslovne vede (FKPV), Ekonomsko-poslovni fakulteti (EPF) in Fakulteti za družbene vede (FDV). Prav tako je bil svetovalec nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca, katerega je v svojih kolumnah sicer rad kritiziral. Nekdanji publicist Financ Stanislav Kovač je Kranjca in Boraka označil za sprevržen par, “saj je Kranjec jeseni 2009 soglašal z imenovanjem neučinkovitega direktorja ATVP Boraka za svetovalca za bančni nadzor, medtem ko Borak kot vodja ATVP ni nikoli javno razkril neustreznega nadzora centralne banke nad bančnim kreditiranjem prevzemnih poslov”.

Poročali smo že, da je Neven Borak sin jugo-majorja Obrada Boraka in je bil takrat zaposlen v predsedstvu Republike Slovenije, kjer je svetoval Milanu Kučanu. Po ugotovitvah vojaške obveščevalne službe je bil Obrad Borak redno – večkrat na dan – v kontaktih s svojim sinom, ki mu je izdajal politične informacije o namerah vlade in predsedstva, on pa jih posredoval in obveščal preostalo JLA. Družina Borak naj bi prišla v Slovenijo okoli leta 1970.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...