Napade Lipičevih veteranov, ki želijo utišati resnico in zgodovinska dejstva, obsodili tudi v društvu MORiS!

Datum:

Društvo MORiS Kočevska Reka že dalj časa ugotavlja, da si izvorno proti-osamosvojitveni centri moči v naši državi čedalje bolj organizirano in brezobzirno prizadevajo za degradacijo ključnih osamosvojitvenih dosežkov in vodilnih osebnosti osamosvojitve,” so zapisali v sporočilu za javnost, pod katero je podpisan osamosvojitveni heroj Tone Krkovič in dodali, da bo društvo MORiS, “katerega izvor in poslanstvo je vtkano v vojaške temelje samostojne in neodvisne slovenske države, storilo vse, kar je v njegovi demokratični moči, da zle in zlagane namere prepreči.

                   

Po javnem protestu zgodovinarjev, veteranskega združenja za vrednote slovenske osamosvojitve VSO, so napade “Lipičevih veteranov” na predstavitev knjige raziskovalcev arhivov Igorja Omerze in Rada Pezdirja v Gornji Radgoni, obsodili tudi v društvu MORiS. Kot poudarjajo v MORiS-u, se dogaja nova etapa potvarjanja osamosvojitvene vojaške zgodovine, kar je poniglavo razglašanje kontinuitete med Teritorialno obrambo Republike Slovenije (TO RS), kot se je iz praktičnih razlogov imenovala zmagovita slovenska oborožena sila leta 1991 in vojaško organizacijo s skoraj istim imenom, Teritorialna obramba Socialistične republike Slovenije (TO SRS), ki jo je jugoslovanska armada leta 1968 sama vzpostavila kot sebi podrejen podporni vojaški ustroj za zaščito stare države in komunističnega režima.

“Zgodovinsko dejstvo je, da je bila Teritorialna obramba Republike Slovenije slovenska oborožena sila, ki je na novo zrasla na pogorišču samo-razorožene in s tem sramotno kapitulirane stare Teritorialne obrambe Socialistične republike Slovenije. Med tem, ko je bil poveljniški kader TO SRS v celoti podrejen ciljem in interesom socialistične Jugoslavije, je poveljniški kader TO RS zavzeto deloval v interesu nastajanja samostojne in demokratične Slovenije. Teritorialna obramba Republike Slovenije iz leta 1991 je v vojni za Slovenijo, skupaj s slovensko Policijo in celotnim narodom, premagala jugoslovansko armado. S tem je premagala tudi ideologijo tiste prve, komunistične TO SRS, ki je takrat, skupaj z JLA, definitivno propadla. Zdaj, leta 2019, pa slišimo in vemo, da želi druščina tistih, ki jim slovenska osamosvojitev nikoli ni bila intimna opcija, demokratično TO RS in s tem Slovensko vojsko, onečastiti s tem, da jo potiskajo v kontinuiteto s komunistično TO SRS in JLA.”

TO RS iz leta 1991 ni bila nikoli podrejeni partner JLA, kot je to veljalo za TO SRS. TO RS, v začetku poimenovana MSNZ, je bila vseskozi od (samo)razorožitve Slovenije, maja 1990, nasprotnik JLA, kar je za njeno vrednotenje in razločevanje s staro TO SRS ključno, menijo v društvu MORiS.

Gre za obrambo ključnih slovenskih vrednot in resnice, temelječe na zgodovinskih dejstvih
V svoji izjavi so zapisali, da je tudi general Maister svojo vojsko za obrambo severne meje oblikoval iz slovenskih vojakov, ki so se prej borili za Avstrijo, a pod njegovim vodstvom proti Avstriji, za slovenske interese. Seveda Maistru in soborcem nikoli ni prišlo na misel, da bi se kakorkoli utemeljevali na zgodovini prejšnje države, proti kateri so se na koncu borili. “Tako tudi nam, ki smo se zavestno borili na strani samostojne in demokratične Slovenije, niti slučajno ne pade na pamet, da bi se utemeljevali s propadlo Jugoslavijo.”

Zato pravijo, da se po 28-tih letih, kar je Slovenijo zapustila agresorska JLA, ki je imela isto doktrino kot komunistična TO SRS, se v Društvu MORiS Kočevska Reka še kako zavedajo, da gre tokrat ponovno za obrambo ključnih slovenskih vrednot. Tudi s predstavitvami zgodovinskih knjig, kot je, na verodostojnih zgodovinskih dejstvih temelječa knjiga “Kriminalni temelji Teritorialne obrambe in NLB” avtorjev mag. Igorja Omerze in mag. Rada Pezdirja, proti katere predstavitvi v Občini Radenci tako žolčno protestirajo nekateri člani OZVVS Gornja Radgona, PO ZVVS Pomurje, OZVVS Lenart in Ormož.

Protestirati proti slovenski zgodovini, opisani v verodostojnem in zgodovinsko popolnoma argumentiranem knjižnem delu, je moralno zavrženo dejanje in izraz (zlo)namernega sprenevedanja ter zavajanja javnosti. Zato bomo storili vse, da se namere tistih, ki danes želijo svoje nasprotovanje slovenski osamosvojitvi prikriti z vzpostavljanjem kontinuitete med totalitarnimi in demokratičnimi institucijami, pred slovensko javnostjo razgalijo v celoti,” so še zapisali.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...