Napoved madžarske gospodarske rasti je za letos nad pričakovanji, medtem ko se svetovno gospodarstvo ohlaja!

Datum:

Svetovna banka je zvišala napoved gospodarske rasti za Madžarsko za leti 2021 in 2022. Prav tako omenjena institucija pričakuje, da bo rast BDP tudi leta 2023 ostala nad štirimi odstotki. 

Zvišana napoved gospodarske rasti Madžarske je bila objavljena 12. januarja v polletnem poročilu v Global Economic Prospect. Novico je za javnost sporočil tudi madžarski finančni minister Mihály Varga. Vlada si prizadeva ohraniti vodilno vlogo pri ponovnem zagonu madžarskega gospodarstva ter ohraniti madžarsko gospodarstvo na poti dinamične rasti tudi v upočasnjenem svetovnem gospodarskem okolju, poroča Remix News

Minister je dejal, da organizacija pričakuje za leto 2021 6,8-odstotno rast madžarskega gospodarstva  namesto 6-odstotne poprej predvidene rasti. Za leto 2022 pa je predvidena 5-odstotna rast namesto poprej predvidene 4,7 odstotne napovedi. Tudi za leto 2023 so napovedi gospodarske rasti ugodne. Predvidena je namreč gospodarska rast v višini 4,3-odstotka. Minister pa se je dotaknil še napovedi Svetovne banke, da se bo globalno okrevanje upočasnilo in okrepila finančna tveganja. Negotovost pa bi lahko še okrepile nove različice koronavirusa.

Madžarski finančni minister Mihály Varga. (Foto: epa)

Po ocenah Svetovne banke bi se svetovno gospodarstvo lani lahko okrepilo za 5,5 odstotka, v tem letu pa naj bi zraslo za 4,1 odstotka, medtem ko naj bi v letu 2023 zraslo za 3,2 odstotka. Svetovna banka sicer znižuje obete za svetovno gospodarstvo. Za to krivi nenehne izbruhe covida-19, zmanjšanje vladne podpore gospodarstvu in motnje v globalnih verigah dobaviteljev. Agencija za boj proti revščini v 189 državah za letos napoveduje svetovno gospodarsko rast v višini 4,1-odstotka. To je znižanje z oziroma na lanskoletno junijsko napoved, ki je znašala 4,3 odstotka. Za primerjavo: ameriško gospodarstvo naj bi letos zrastlo za 3,7 odstotka v primerjavi s 5,6 odstotka leta 2021. 

Madžarsko gospodarstvo hitro okreva. Na fotografiji je lokalna valuta – forint. (Foto: Pixabay)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...