Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Datum:

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo nasilja, je veliko. Zaradi tega poteka mednarodna kampanja za ukinitev agencije in njeno nadomestitev z drugo ustanovo. Medtem slovenska vlada troši davkoplačevalski denar za nadaljnje financiranje agencije. 

Odkar so izraelske oblasti odkrile, da je več uslužbencev agencije UNRWA sodelovalo v terorističnem napadu 7. oktobra, so našli še druge dokaze o okuženosti organizacije s teroristično miselnostjo. Odkriti so bili denimo dokazi o hrambi orožja v prostorih agencije. V začetku meseca je postalo tudi jasno, da je pod šolo, ki jo vodi UNRWA, potekal Hamasov podzemni tunel, ki je služil obveščevalni dejavnosti.

Sicer je bilo že pred začetkom protiteroristične organizacije v Gazi dovolj dokazov o radikalizaciji uslužbencev. Ti so dolga leta na socialnih medijih javno podpirali teroristične akcije svojih sonarodnjakov nad judovskim prebivalstvom.

Nevladna organizacija UN Watch že deset let opozarja na problem radikaliziranih uslužbencev UNRWA. Začelo se je s preprostimi prošnjami. “UNRWA smo začeli prositi, naj ukrepa glede svojih učiteljev, ravnateljev šol in drugega osebja, ki je redno spodbujalo in spodbujalo terorizem na svojih družbenih medijih,” pove Neuer. Agencija ZN se že dolgo otepa obtožb, da indoktrinira palestinske otroke z antisemitsko in protiizraelsko ideologijo. Kritiki opozarjajo na primere učbenikov v šolah UNRWA, ki vsebujejo hujskaški antisemitski jezik, spodbujajo nasilje in poveličujejo mučeništvo. Poročilo UN Watch je razkrilo, da je na socialnem omrežju Telegram poseben kanal s 3 tisoč učitelji iz Gaze, ki jih plačuje agencija. Kanal je poln objav, ki izražajo podporo napadom Hamasa 7. oktobra. 

UNRWA (agencija Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu) je agencija ZN, ki nudi pomoč in zaščito palestincem in to počne že zadnjih 75 let. V preteklih letih je od zahodnih držav prejela več milijard dolarjev pomoči.

Neuer: UNRWA je treba ukiniti
Kampanjo za ukinitev agencije in njeno nadomestitev vodi Hillel Neuer, izraelski odvetnik in borec za človekove pravice. Širši javnosti je poznan kot vodja organizacije UN Watch. Nevladna organizacija je znana po razkrivanju pristranske obravnave, ki jo je Izrael deležen v OZN. V tem trenutku se organizacija in njen vodja zavzema za ukinitev UNRWA. V ta namen je pripravil posebno peticijo za ukinitev UNRWA, ki jo je v 24 urah podpisalo več kot 100 tisoč ljudi.

K podpisu peticije je pozval tudi politični komentator Mitja Iršič, ki je na socialnem omrežju X zapisal: “Podpišite in s tem izolirajte tudi slovensko ekstremistično vlado, ki kljub povezavam s teroristi še vedno podpira UNRWA.”

Ameriški diplomat Dennis Ross je glede agencije povedal naslednje: “Prvič, UNRWA ne more biti podrejena Hamasu. Ne gre le za to, da zaposluje člane Hamasa, podpornike in tako naprej. To, kar vemo, je dejstvo. Jasno je tudi, da je bil eden najpomembnejših operativnih in obveščevalnih centrov pod zemljo pod sedežem UNRWA v Gazi.” Meni, da bi moral naloge razdeljevanja hrane prevzeti Svetovni program za hrano, ki prav tako deluje pod okriljem ZN.

Pošiljko materialne pomoči sta pospremila predsednik vlade Robert Golob in obrambni minister Marjan Šarec. (Vir: X)

Slovenija nadaljuje s podporo UNRWA
Medtem ko se v svetovni javnosti krepi prepričanje, da je potrebno UNRWA zamenjati oz. ga nadomestiti z drugo organizacijo in medtem ko države zahoda ukinjajo financiranje s teroristično miselnostjo okužene organizacije, Slovenija počne ravno nasprotno. Vlada pod taktirko premierja Roberta Goloba in zunanje ministrice Tanje Fajon aktivno lobira za nadaljnje mednarodno financiranje agencije. Tej je tudi sama namenila dodatnih 500 tisoč evrov pomoči, ob tem pa je iz Slovenije v Gazo romala pošiljka materialne pomoči, ki sta jo pospremila predsednik vlade in obrambni minister Marjan Šarec.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...