Nasilje na upokojenskih protestih v Franciji ne pojenja

Datum:

Protesti za pravice upokojencev v Franciji ne pojenjajo, poulično nasilje se nadaljuje. Dogajanje ovira delovanje mestne infrastrukture, saj nekateri demonstranti zasedajo železniške tire. Na letališču v Biarritzu pa so bile sprožene tudi dimne bombe. 

                   

Jeza zaradi sporne upokojenske reforme francoskega predsednika Emmanuela Macrona ne kaže znakov popuščanja, prej nasprotno. Tudi poulično nasilje ne pojenja. Dogajanje ovira nemoteno delovanje prometne infrastrukture, med drugim železniških povezav in celo letališč. V torek so v Franciji obeležili že deseti dan demonstracij, ki se odvijajo po vsej državi. Poglavitni razlog za nezadovoljstvo ljudi je dvig upokojitvene starosti z 62 na 64 let, poroča CNN.

V torek se je 240 protestniškim shodom po Franciji pridružilo okoli 740 tisoč protestnikov. Zgolj ulice prestolnice pa je napolnilo preko 93 tisoč demonstrantov, kar je podatek notranjega ministrstva. Po drugi strani pa je eden največjih sindikatov v državi Splošna konfederacija dela (CGT) ocenil, da je bilo samo na ulicah Pariza skoraj petkrat več protestnikov, kot je ocenilo ministrstvo, torej približno 450 tisoč. Pariz pretresajo nemiri. 

Protestniki v Franciji zažigajo smeti. (Foto: epa)

Nekateri protestniki so policijo obmetavali s kamenjem in steklenicami, spet drugi so prižigali ognjemete in zažigali zabojnike s smetmi, kar je privedlo do vsaj dveh obsežnih požarov, policija pa je množico skušala umiriti s solzivcem in razgnati. Pred vhodom letališča Biarritz in na območju vkrcanja na terminal so protestniki metali celo dimne bombe. Prav tako so protestniki hodili po železniških tirih na pariški železniški postaji Gare de Lyon. 

Protesti v Franciji (Foto: epa)
Dimne bombe (Foto: epa)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...