Nateg desetletja? Zaživel je vladni “primerjalnik” cen za 58 tisočakov

Datum:

Vlada je končno vzpostavila enega od svojih najbolj zasmehovanih projektov doslej – zaživela je spletna stran, ki bo kupcem ponujala primerjavo cen 15 skupin osnovnih živil in lažjo izbiro med primerljivimi izdelki. S tem želi ekonomsko analfabetna vlada trgovce odvrniti od preveč izrazitih podražitev, v resnici pa je za veliko denarja “izumila” ceneje.si za prgišče živil, hkrati pa trgovce vzpodbudila v kartelno sodelovanje. 

                   

Generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar je na tiskovni konferenci povedala, da so določili 15 skupin živil, ki sestavljajo osnovno košarico – pšenično belo moko, beli kruh in testenine, goveje in svinjske zrezke ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor.

Z aneksom pa so k osnovnemu naročilu nato dodali še pet dodatnih skupin, ki bodo sezonska oziroma živila izbrana glede na potrebe potrošnikov.

Res se bere, kot da gre za kakšno manj posrečeno šalo The Onion, TheBabylonBee ali kakšnega drugega ameriškega satiričnega portala, a gre za resnični “projekt” naše vlade, s katero se namerava spopadati z inflacijo osnovnih živil, saj je vlada očitno prepričana, da so navadni državljani opravilno nesposobni in torej nezmožni primerjave cen.

Foto: zajem zaslona

Pri popisu so popisovalci preverjali izpostavljenost izdelka, kar je sicer subjektivna ocena popisovalca, a se nam je zdelo pomembno, da se tudi to popiše zaradi določenih kratkotrajnih akcij, ki privedejo do boljše izpostavljenosti posameznega izdelka, popisovali so tudi ime in blagovno znamko, poreklo in hranilno vrednost ter navedbo kakovosti (npr. zaščitena označba porekla, zaščitena geografska označba, zajamčena tradicionalna posebnost, ekološki pridelki in živila, izbrana kakovost, višja kakovost, integrirana pridelava,” pojasnjuje Kolarjeva.

Za zdaj so soglasje za popis cen pridobili od podjetij Hofer, Lidl in Spar, pričakujejo pa, da se bodo strinjali tudi ostali, torej Mercator, Tuš in Engrotuš ter Eurospin. “Če nam trgovci ne bi dovolili popisa, bi izdelke kupili in tako popisali cene ter ostalo,” je ob tem pojasnila ministrica Šinko.

https://www.nasasuperhrana.si/primerjava-cen/

Seveda so zdaj vrata za kartelno dogovarjanje trgovcev na stežaj odprta, hkrati pa tudi možnost kompenzacije za nižje cene pri dvigu cen drugih izdelkov, ki jih vladni primerjalnik ne zajema. Seveda bodo trgovci poskrbeli, da bodo njihove cene skoraj na cent enake, a bodo izgubljene marže nato lovili drugje. Vlada tako znova destabilizira trg.

Pomenljivo je, da so projekt postavili kar na spletno stran NašaSuperHrana, projekt Socialnih demokratov, kjer je takratni minister Židan sklenil bogato oglaševalsko pogodbo s Kučanovo “dvorno” agencijo futura, da so babicam in dedkom prali možgane, kako je slovenski krompir vreden vsaj 1 evro več od španskega.

Primerjalnik je videti zelo preprosto za 58.000 evrov. (Foto: zajem zaslona)

Za nateg stoletja bodo na ministrstvu za kmetijstvo odšteli 58 tisočakov in sicer 47.000 evrov za osnovnih 15 živil in še 11.000 za dodatnih 5 izdelkov. Priznali so že, da niso izbrali najnižje ponudbe. Gre torej za očitno dvornega ponudnika, za katerega je projekt sploh zaživel.

Če ste torej preveč opravilno nesposobni, da bi šli iz Lidla v Hofer, nato pa še v Spar (Mercator je itak najdražji) preverit, koliko stane kilogram krompirja, potem hitro odsurfajte na stran primerjalnika in poglejte, kam je šlo vaših težko priborjenih 58 tisočakov.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...