Nekaterim sodnikom gredo predpostavljeni v primeru odrejene karantene na roke, drugim pa ne!?

Datum:

Vrhovni sodnici kazenskega oddelka Marjeti Švab Širok je bila zaradi vstopa iz Hrvaške v Slovenijo odrejena karantena, njen šef, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, pa ji je odredil delo od doma. Vir iz sodniških vrst nam je zaupal, da se mu ta odločitev nedvomno zdi “zanimiva” glede na to, da je sodnica odšla vedoma v karanteno, njim pa je bilo rečeno, da v tem primeru prejemanje 100-odstotne plače ne bo mogoče.

                   

Na Službo za odnose z javnostmi na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije so bila naslovljena naslednja tri novinarska vprašanja: “Ali drži, da je vrhovni sodnici s kazenskega oddelka Marjeti Švab Širok zaradi odrejene karantene (vstop s Hrvaške v Slovenijo) njen šef, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, odredil delo na domu?, Ali drži, da je sodnica Švab Širok, dne 10. 9. 2020 koristila dopust, naslednji dan pa ji je bil odrejena karantena?, Ali drži, da je zaradi zgoraj navedenih dejstev vrhovni sodnik Branko Masleša predodelil spis drugemu sodniku, saj sodnica Švab Širok ne more oziroma sme v službo?”

V odgovoru na novinarska vprašanja so iz vrhovnega sodišča sporočili, da je delo od doma v primeru odrejene karantene primeren ukrep in ob tem potrdili, da drži informacija, da je bilo sodnici odrejeno delo od doma. “Prav tako drži tudi podatek glede predodelitve spisa, ko je je šlo za nujno zadevo, ki je z delom na domu ni mogoče reševati, kar je bilo odrejeno v skladu s Sodnim redom in Letnim razporedom dela sodnikov, na predlog vodje oddelka,” so še zapisali.

Vir: Prikrajajo resnico!
Ob tem je v celotni zgodbi nedvomno smiselno izpostaviti, kar nam je zaupal vir iz sodniških vrst. “Seveda, vendar je to del resnice. Ona je zavestno do 7. septembra kljub vedenju, da bo odrejena karantena, ostala na Hrvaškem. Vedoma je šla v karanteno in delo na domu ji je bilo odrejeno, da ima lahko 100-odstotno plačo. Sodniki smo dobili obvestilo, da bomo v primeru, če bomo vedoma šli v karanteno, morali prijaviti dopust ali bolniško. Torej ni 100-odstotne plače, ampak samo 80-odstotna!!!!,” je poudaril vir in ob tem dodal, da očitno prikrajajo resnico!

Foto: STA

Odločitev Florjančiča, ki je tej sodnici odredil delo od doma, marsikoga morda ne bi presenetila. Že ob njegovem imenovanju za predsednika vrhovnega sodišča, so se namreč pojavili številni pomisleki, čemu le – ta ni primeren za takšno funkcijo. V stranki SDS, kjer so bili do njegovega imenovanja najbolj kritični, so med drugim izpostavili, da njegova statistika sodnika vrhovnega sodišča, ki bi naj bil specializiran za kazensko-pravne zadeve, ni takšna, da bi zbujala neko empatijo, predvsem pa ima tudi neke karakteristike, s katerimi bi lahko vodenje tega sodišča peljal v sferi prenavljanja slovenskih sodišč – torej iskanje nečesa novega. Poslanec Franc Breznik je ob tem še dodal: “Lahko rečemo, da če je nekoč velja parola “Po Titu – Tito”, na Vrhovnem sodišču RS velja parola: “Po Masleši – Florjančič”. Gre za kontinuiteto nadaljevanja neke sodniške miselnosti, ki bi morala že zdavnaj ugasniti. Gre za nadaljevanje pridnih in poslušnih sodnikov in ne nadaljevanje sodnikov, ki so strokovno avtonomni, ki so neodvisni in se pri različnih kršitvah izpostavljajo.”

Glede na to, da so bili sodniki sodeč po navedbah našega vira obveščeni, da če bodo vedoma šli v karanteno, bodo morali prijaviti dopust ali bolniško, se poraja vprašanje, čemu se je Florjančič v primeru sodnice Švab Širok odločil tako, kot se je. Nekaterim sodnikom gredo predpostavljeni očitno na roke, drugim pa ne.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...