Nekdanji makedonski premier Gruevski moral pred političnim pregonom zaprositi za azil na Madžarskem?

Datum:

Nekdanji makedonski premier Nikola Gruevski, ki ga Skopje išče s tiralico, se po lastnih navedbah skriva na Madžarskem, kjer je zaprosil za politični azil. Makedonski premier Zoran Zaev pa je danes sporočil, da morajo še potrditi, ali je Gruevski res zapustil Makedonijo. “V zadnjih nekaj dneh sem prejel nešteto groženj za svoje življenje. Zdaj sem v Budimpešti, kjer sem prosil za politični azil madžarske organe. Vedno bom zvest cilju Makedonije. Nikoli se ne bom predal,” je zapisal.

                   

Gruevski je preko Facebooka danes sporočil, da je zbežal v Budimpešto. Dodal je, da je v preteklih dneh prejel več groženj s smrtjo. Ali je objavo na Facebooku res zapisal Gruevski še ni potrjeno, odzvale se niso še niti madžarske oblasti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Makedonsko notranje ministrstvo je sporočilo, da Gruevski iz države ni odšel preko uradnih mejnih prehodov. Preiskujejo tudi, ali je objava na Facebooku prava ali pa je bila objavljena z namenom, da bi ukanila preiskovalce.

Oblasti ne vedo nič
Premier Zoran Zaev je medtem podvomil v navedbe Gruevskega. “Ne vemo, ali je pobegnil ali ne. To je treba ugotoviti, da bi prišli do sklepa, da je odšel iz Makedonije,” je dejal premier po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug. Pojasnil je, da se vlada ne bo vmešala v delo sodišč, in ob tem pozval tudi druge, naj se ne vmešavajo. O tem, kje se Gruevski nahaja, pa ničesar ne vedo niti pri konservativni opozicijski stranki VMRO-DPMNE, ki jo je nekoč vodil iskani politik. Objava na Facebooku jih je presenetila, saj niso vedeli niti, da je prejel več groženj s smrtjo, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. V Skopju so v ponedeljek izdali nalog za aretacijo dolgoletnega premierja, potem ko mu sodišče od petka ni uspelo izročiti odločitve, na podlagi katere bi moral začeti prestajati dveletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja, poroča STA.

Ko je oblast zasedla nova vlada, so njega in 140 posameznikov zasuli s sodnimi postopki
Gruevski vseskozi poudarja, da levičarska vlada Zorana Zaeva, ki je izgubila volitve in oblast prevzela s prevaro, ni na svojem položaju, da bi delala v dobro ljudi, saj se raje ukvarja z obračunavanjem s stranko VMRO-DPMNE, ker jo želi oslabiti. Do zdaj so se lotili že 140 posameznikov iz različnih vladnih institucij. “Takšen pregon se ni zgodil od leta 1949,” opozarja Gruevski in dodaja, da bo stranka napade preživela, nastale pa bodo posledice za državo. Cilj vladnih napadov je škoditi stranki VMRO-DPMNE, ki se zavzema za uresničitev nacionalnih interesov Makedoncev in vseh prebivalcev Makedonije, torej jo oslabiti in zmanjšati njen vpliv. Na ta način poskušajo po prepričanju Gruevskega prestrašiti ljudi, da si ne bodo upali odzvati se, ne glede na to, kaj bi se zgodilo. Oblast je namreč pri tem zelo brutalna in nekompromisna, saj ne upošteva pravnih postopkov. Nezakonito zapirajo poslance in v parlamentu odločajo o njihovi imuniteti. Način aretacije in dolgotrajni postopki sojenja so zelo nedemokratični, kar kaže na to, da demokracije v državi ni več.

Oblasti v ponedeljek niso vedele, kje je Gruevski, a naj ta po poročanju Tanjuga ne bi imel potnega lista, saj so mu ga zaradi več obtožb odvzeli julija lani. Gruevski vztraja, da gre pri tem in drugih sodnih postopkih, ki potekajo proti njemu, za politično motivirane procese.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Izginila brez sledu, nazadnje so jo videli v nedeljo ob Kolpi

Od nedelje, od 16. ure, je pogrešana Nuša Krhin...

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...