Nekdanji uslužbenec FBI v zapor, ker je na skrivaj delal za ruskega oligarha

Datum:

Nekdanji vodja protiobveščevalne službe newyorškega urada FBI je bil obsojen na nekaj več kot štiri leta zapora, ker je na skrivaj delal za sankcioniranega ruskega oligarha.

                   

Charles McGonigal, 22-letni veteran FBI, je avgusta priznal krivdo v eni točki zarote za kršenje ameriških sankcij in pranje denarja zaradi dela za Olega Deripasko, bogatega Rusa, ki je tesno povezan z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Sodnica Jennifer Rearden je McGonigala obsodila na 50 mesecev zapora, kar je tik pod zakonsko najvišjo mejo petih let. Sodnik je McGonigalu 26. februarja odredil predajo v zapor.

Sodnica Jennifer Rearden je sicer priznala, da je McGonigal “izredno prispeval” protivohunskim operacijam v imenu države, vendar je opozorila na “izjemno resnost” njegove izbire dela za Olega Deripasko, ki so ga ZDA sankcionirale, ker je s svojimi dejanji pomagal in omogočil ruski vojski priključitev Krima.

Vladimir Putin in ruski oligarh Oleg Deripaska (foto: epa)

Pred izrekom sodbe je McGonigal sodniku povedal, da čuti “globoko obžalovanje in žalost zaradi svojih dejanj.”

“Zagrešil sem kaznivo dejanje in kot nekdanjemu posebnemu agentu FBI mi to povzroča izjemno čustveno in fizično bolečino,” je McGonigal povedal sodniku pred izrekom kazni. “Danes stojim pred vami z globokim občutkom kesanja,” je rekel, medtem ko se je boril s solzami. “Ponižno prosim za drugo priložnost,” je McGonigal dejal sodniku.

Tožilci so trdili, da bi moral McGonigal prejeti pet let zapora, češ da je njegovo delo za Deripaska ogrožalo nacionalno varnost ZDA, če pa mora tuja vlada izbirati med vojaškimi dobavami ali tem, da ima nekdanjega vodjo protiobveščevalne službe FBI “na plačilni listi”, je to lahka odločitev.

V prihodnosti si je obetal še milijone

“Koliko bi bilo to za njih vredno? Naši sovražniki imajo orožje in vedo, kje kupiti še več le-tega. Česar nimajo, je pravne države. Mi delamo. To je McGonigal poskušal prodati,” je trdil tožilec Hagan Scotten. “Revščina ni bila motiv za ta zločin, vaša milost. Pohlep je naredil. Bila je izdaja.”

Charles McGonigal (Foto: epa)

Seth DuCharme, McGonigalov odvetnik, je prosil za zaporno kazen, pri čemer je navedel desetletja McGonigalove javne službe. Povedal je, da je Deripaska prosil McGonigala, naj izkoplje umazanijo o konkurenčnem oligarhu, kar se ni zdelo “posebno nečedno”, vendar je predstavljajo kršitev zakonodaje.

DuCharme je dodal, da sta McGonigala premamila tveganje in nagrada, kar je označil za “grozno odločitev”. DuCharme je sodnika prosil, naj upošteva nedavni sedemurni sestanek, ki ga je imel McGonigal s sedmimi vladnimi agencijami, o katerem je dejal, da mu ni dovoljeno razpravljati.

“Čeprav se prva naloga, ki jo je Deripaska dodelil svojemu novemu sodelavcu, morda ni zdela posebej zlobna, je McGonigal upal, da bo pri prihodnjem delu za oligarha zaslužil milijone dolarjev,” so povedali tožilci. “McGonigal je ameriškim sovražnikom prodajal nekaj, kar je prav tako koristno kot vojaška tehnologija: erozijo pravne države, ki nastopi, ko nacionalni protiobveščevalni strokovnjaki začnejo “delovati po naročilu tistega, ki je ponudil največ”, če uporabimo McGonigalov opis njegovih lastnih zločinov,” so povedali tožilci.

Nadzoroval tajkune, na skrivaj pa za njih delal

Septembra je McGonigal v ločenem primeru v Washingtonu DC priznal krivdo za prikrivanje več sto tisoč dolarjev, ki jih je prejel od nekdanjega uslužbenca albanske obveščevalne službe, ter stikov v tujini, ki jih je vzpostavil s tem posameznikom. Obsodba v tej zadevi naj bi mu bila izrečena februarja.

Delal je kot posebni agent, zadolžen za protiobveščevalni oddelek terenskega urada FBI v New Yorku. Na tem položaju je McGonigal nadzoroval in sodeloval pri preiskavah ruskih oligarhov, vključno z Deripasko, za katerega je na skrivaj opravljal storitve.

Sumi se, da ni edini agent FBI, ki se je prodal ruskim oligarhom oz. Kremlju.

I. K.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...